Svečano proslavljen Dan provincije – sv. Jeronim

Braći Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca datum 30. rujna stoljećima je radostan zbog proslave sv. Jeronima, zaštitnika Provincije, te ujedno Dana provincije. Ove godine za mjesto proslave odabrane su Molve, koje slave 350. obljetnicu postojanja župe. Proslava je započela okupljanjem u molvarskom samostanu. Fra Filip Musa, gvardijan i župnik molvarski, najprije je pozdravio okupljene i zaželio im dobrodošlicu, a zatim je fra Josip Blažević, provincijalni ministar, prikazao brojčano stanje u Provinciji te predstavio najznačajnije događaje koji su obilježili proteklu godinu od prošlog Dana provincije. U nastavku je istaknuo Kolbeovu godinu, koja je započela na blagdan sv. Maksimilijana 2015., a završit će na blagdan istog sveca slijedeće godine, kao prigodu da se franjevci konventualci u Hrvatskoj više zauzmu oko vlastitog apostolata i Kolbeove baštine, te iznio niz prijedloga.

Uslijedilo je dinamično predavanje dr.sc. Damjana Damjanovića o povijesti župe Molve. Prijepodnevni program završio je predstavljanjem Provincijskog povijesnog arhiva (Arhivsko gradivo povijesnog dijela provincijskog arhiva od 1559. do 1827. godine) što ga je u dva sveska priredio i ukratko predstavio fra Ljudevit Maračić, provincijski arhivar, a izdala Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca. U 13.30 slavljena je sveta misa u molvarskoj župnoj crkvi Marijina Uznesenja, koju je predslavio provincijalni ministar fra Josip Blažević. U svojoj propovijedi fra Josip je govorio o sv. Jeronimu kao “treneru savršenosti” u duhovnom životu, osobito naglasivši važnost askeze i uzdržljivosti, služeći se pri tome riječima sv. Jeronima.

Nakon svete mise braća su posjetila galeriju slika molvarskog likovnog kruga, kapelicu u Repašu i grobljansku kapelu te ručala na jednom obiteljskom gospodarstvu.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV