Franjevačke duhovne vježbe za mlade

U samostanu franjevaca konventualaca u Cresu, od 10. do 17. kolovoza 2015. godine, više od četrdesetero mladih iz raznih dijelova Hrvatske prošlo je Franjevačke duhovne vježbe. Pod motom “Sa sv. Franjom otkrij i živi radosno svoje krštenje” mladi između 15 i 30 godina, pod vodstvom fra Josipa Blaževića i fra Josipa Petonjića te evangelizacijske zajednice mladih “Hrvatski Areopag”, nanovo su otkrivali ljepotu vlastitog krštenja i kršćanskog identiteta, ali iz perspektive sv. Franje Asiškog. Sadržajan program od punih tjedan dana, uz puno scenskih iznenađenja, rada po skupinama, preispitivanju samih sebe i vlastitih uvjerenja, ranog jutarnjeg pozdrava “Bratu Suncu” na brdašcu uz crkvicu San Salvadur, noćnog promatranja “Brata Mjeseca” i zvijezda s morske površine, prvog iskustva kontemplativne molitve i razumijevanja “Pjesme stvorova”, cijelonoćne adoracije, otkrivanja tajne La Verne i Greccia, upoznavanja s likom sv. Klare, altruističkim činom sv. Maksimilijana Kolbea i Udrugom Vojske Bezgrešne, mladima je pomogao u osvješćivanju franjevačke karizme, ekološke suodgovornosti za “Majku Zemlju”, ali ih nadasve potaknuo u svjesnom opredjeljenju za svetost kako bi postali savršeni kao što je savršen Otac naš koji je na nebesima. Sunčani dani i mogućnost svakodnevnog kupanja u čistom creskom moru, na prekrasnim plažama, bili su dodatni razlog “franjevačke radosti” svih sudionika.

Dojmovi sudionika:

“Ovu duhovnu obnovu pamtit ću cijeli život i iskreno mi je žao što je program tako brzo završio.” (Ivan Peštaj)

“Ugodno me iznenadila vesela i opuštena atmosfera, kao i prikazivanje vjerskih sadržaja na pristupačan i upečatljiv način kroz scenske izvedbe. Kateheze su sadržajne, obrađuju važne teme i potiču na razmišljanje. Sviđa mi se što smo imali priliku kreativno se izraziti.”

“Ovaj tjedan prošao je brzo. Naučili smo puno korisnog i dobrog za život.”

“Oduševio me pristup i gledanje na prirodu i sva djela našeg Stvoritelja. (…) Iako sam zapravo malo vremena provodila sa svojim dečkom (s kojim sam došla) mi smo se još više zbližili u društvu s drugima, u molitvi, samom slušanju kateheza, temama poput braka i čistoće, klanjanju, plesu i pjevanju, u svemu tome je naša ljubav narasla još više! Hvala dragom Bogu što nam je dao priliku biti ovdje. Za istinsku blizinu dovoljan je i pogled pun ljubavi. Zaljubila sam se u Isusa. Otvorila sam se svakom vašem savjetu, riječima koje ste nam upravili i zaista željela sam postati Njegova učenica više od svega! Odlazim odavde s tom željom, s tom odlukom!! Odlazim odavde sretna i istinski nasmijana. Ovo bih svima preporučila! Bog vas blagoslovio!” (Emanuela)

“Ovih sedam dana provedenih u franjevačkom samostanu zasigurno će ostati urezani u moje trajno pamćenje.”

“Ovih nekoliko dana je za mene bilo zaista predivno. Zaista mi se sviđa što ste nam kroz život sv. Franje približili kako bi pravi kršćanin trebao živjeti i djelovati.”

“Hvala vam na predivnih tjedan dana ovdje provedenih! Ovo je bio moj prvi veći doticaj s franjevačkom duhovnosti i jako mi se svidjelo. Znao sam ponešto o sv. Franji, ali ove duhovne vježbe su me naučile skroz novoj dimenziji franjevačke duhovnosti. Oduševljenje kozmosom, prirodom, poštivanje njezinog ritma, njenih mijena, to su stvari koje su me dotaknule. Noćno kupanje i promatranje zvijezda i suza sv. Lovre trenutak je koji ću posebno pamtiti.”

“Divno iskustvo s mnogo smijeha, druženja i sklapanja novih prijateljstava.”

“Želio bih se još jednom vratiti ovdje s istom ekipom.”

“Na ovom susretu mi je bilo jako lijepo. Doživjela sam jedno novo, lijepo i ispunjajuće iskustvo.”

“Predivno mi je bilo sudjelovati i slaviti kroz krunicu majku Mariju. Velika čast mi je bila bdjeti u kapelici i moliti se kolikogod bila umorna i pospana. (…) Bilo mi je jako lijepo i zauvijek ću pamtiti ovu duhovnu obnovu koja mi je uljepšala cijeli ovaj tjedan, ali i budućnost.” (Ivana Zečević)

“Ovaj me susret zaista duhovno obnovio i pokazao što je istinska vjera.”

“Ovaj duhovni susret jako me razveselio. Upoznala sam savršenu radost, blagoslovljena sam mnogim novim prijateljima.”

“Sviđa mi se što su grupe svaki dan morale ispunjavati zadatke jer vjerujem kako je dobar dio nas zaboravio obavljati kućanske poslove.”

“Stvari koje su mi se najviše svidjele su malo hodočašće i pozdrav Suncu, misa na otvorenom, meditacija u moru uz zvijezde i noćno bdijenje te kontemplacija. To mi je stvarno bilo predobro. Super mi je što ste sve bitnije stvari prikazivali u igrokazima, bez toga bi većinu tih bitnih stvari zaboravili.”

“Kateheze su odlične, prodrmale su me, prosvijetlile i potakle na promjenu.”

“Ova duhovna obnova jako djeluje na moj daljnji život.”

“Ovaj susret mogao bih uvrstiti u najljepše u mom životu. (…) Iskreno govoreći nisam se mogao prestati diviti organizatorima ovoga susreta, ali isto tako i animatorima čija je zadaća bila prilično zahtjevna, i to na svakodnevnoj razini. (…) Jasno je da mi je ovih tjedan dana bilo zaista posebno, to je bio tjedan u kojem se gotovo nisam brinuo ni o kakvim stvarima o kojima se inače ne prestajem brinuti.”

“Prvi puta sam na ovakvom susretu i svidjelo mi se. Pokušat ću otići na još koji sličan susret. Naučila sam puno i upoznala sam puno novih prijatelja.”

Slijedeći turnus Franjevačkih duhovnih vježbi u Cresu predviđen je od 15 do 22. kolovoza 2016. godine. Određena dob je od trećeg razreda srednje škole pa do 25. godine života. Broj sudionika je ograničen.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV