Kulturna događanja u samostanu Sv. Frane u Cresu

Danas imamo svečano otvaranje manifestacije „Creske kulturne večeri“ 2015. godine! Po četvrti put redovnička zajednica franjevaca konventualaca pod ovim naslovom organizira ljetni program u samostanu i crkvi sv. Frane u Cresu.

U Godini posvećenog života želja nam je sa zahvalnošću se spomenuti nedavne prošlosti, s nadom prigrliti budućnost, te s radošću živjeti sadašnjost. U našoj zajednici franjevaca konventualaca prepoznajemo jasnoću povijesnog traga koji su ostavila naša braća u svjedočenju vjere, izgradnji kulture, nacionalnog identiteta i očuvanja kršćanske baštine. Prisjećamo se  120. obljetnice smrti o. Bonaventure Soldatića ministra generala našega reda koji predstavlja lik slavnog cresanina, spomen slavne prošlosti kako bi mi živjeli snagu budućnosti. O liku i djelu progovoriti će nam dr. o. Đuro Hontić, bivši provincijalni ministar franjevaca konventualaca, ispovjednik u bazilici sv. Petra u Rimu a danas gvardijan samostana sv. Ivana Krstitelja i župnik u Puli. Otac Đuro doktorirao je na papinskom sveučilištu Seraficum u Rimu na temu: „Život i djelo o. Bonaventure Soldatića“.

U dijelu koncertne večeri nastupit će Luka Debevec Mayer iz Argentine rođen je u Buenos Airesu od roditelja porijeklom iz Slovenije. Studirao je filozofiju na katoličkom sveučilištu i solo pjevanje na Umjetničkoj akademiji u Teatro Colón u Buenos Airesu. Njegov je talent pjevanja nadograđen radom s poznatim učiteljima u Parizu, Salzburgu i Argentini.. Pjevajući bas redovito surađuje s opernim ansamblom Teatro Colón. Član je opernog ansambla Juventus Lyrica iz Buenos Airesa. Kao solist nastupao je s vodećim simfonijskim i komornim orkestrima i zborovima u Argentini, Južnoj Americi, Slovenskom filharmonijom i komornim orkestrom, Slovačkom filharmonijom i drugima. Njegova umjetnička karijera ispunjena je mnogobrojnim nagrada na raznim pjevačkim natjecanjima u Argentini i Italiji. Pjevao je na velikim pozornicama svijeta a argentinsko društvo glazbenih kritičara dodijelilo mu je nagradu za najboljeg pjevača Argentine 2004.,2009. i 2014. godine. Luka Debeuc Mayer operni je pjevač koji uz klasičnu izvodi i duhovnu glazbu  te recitale čija je svrha umjetničku darovitost dobrotu, ljepotu i istinu staviti u susret neba i zemlje, Boga i čovjeka. Uvodi u pjesme oblikovani su tako da slušatelj otvorenog duha postupno ulazi u prisutnost Božju. Misao vodilja za večernji recital biti će razgovor između Isusa i Nikodema, prema poeziji kršćanskog mistika sv. Ivana od Križa.

U ime samostana sv. Frane zahvaljujemo svima koji nam daju potporu u organizaciji kulturnih i duhovnih programa Creskih kulturnih večeri te molimo Gospodina da naš samostan sv. Frane u Cresu u Godini posvećenog života za svakog posjetitelja bude mjesto oaze mira i odmora, izvor nove snage i zajedništva.  Mir i dobro!

Program u pdf formatu

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV