Provincijski susret mladih na Cresu

„Ljubav nije ljubljena“

U organizaciji Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, od 1. do 3. svibnja 2015. godine, u creskom samostanu sv. Franje, održan je trodnevni Provincijski susret mladih. Stotinjak mladih iz samostana u kojima djeluju braća Provincije provelo je dane u molitvi, pjesmi i druženju, razmišljajući i moleći na temu „Ljubav nije ljubljena“.

Nakon pozdrava, fra Josipa Blaževića, provincijalnog ministra OFMConv, fra Zdravka Tube, gvardijana creskog samostana i fra Tomislava Cvetka, provincijskog promicatelja duhovnih zvanja, međusobno su se predstavile grupe mladih iz Zagreba, Vinkovaca, Pule, Splita, Šibenika i Cresa. Uslijedilo je prigodno euharistijsko klanjanje koje je predvodio fra Vladimir Vidović, uz animaciju mladih iz Cresa.

Subota je započela jutarnjom molitvom, doručkom te predavanjem koje je održao fra Ivan Penava, OFMConv, na temu iz života sv. Franje: „Ljubav nije ljubljena“, nakon kojeg su mladi izmijenili svoja razmišljanja o temi u radu po grupama. Poslijepodne je slavljeno pokorničko bogoslužje, koje je predvodio fra Vladimir Vidović iz Vinkovaca te je održana „potraga“ za Božjom ljubavlju putem prema kapeli San Salvadur. Mladi su prolazeći putem do kapele molili krunicu i tražili pet simbola koje su prinijeli na svetoj misi koju je predvodio mons. Mladen Mrakovčić, creski župnik. Pod misom su mons. Mrakovčić, č. s. Ljubica Bosilj i fra Robert Janđel mladima posvjedočili Božju ljubav koja se ostvarila u njihovim životima po prihvaćanju poziva koji su dobili od Boga. Nakon povratka održan je koncert Maje Blagdan koja je također svjedočila o svojem obraćenju.

U nedjelju, 3. svibnja 2015., mladi su posjetili časne sestre benediktinke koje su posvjedočile iskustvo Božje ljubavi u klauzuri. Vrhunac dana bila je sveta misa koju je predslavio fra Josip Blažević, provincijalni ministar OFMConv. Fra Josip Blažević u propovijedi je naglasio važnost “ostajanja” u Kristu, kao loza na trsu, i Krista u nama po njegovoj riječi u Svetom pismu, kao jedinom mogućem načinu plodnosti i ostvarenja Isusove zapovijedi ljubavi. Nakon ručka i prigodnih darova turističke zajednice grada Cresa, mladi su se uputili svojim domovima.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV