Predstavljanje knjige Islam na Zapadu

U srijedu 15. travnja 2015. godine, u organizaciji Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga i Centra Hrvatski Areopag za međureligijski dijalog Hrvatske provincije franjevaca konventualaca, u dvorani sv. Franje na Svetom Duhu u Zagrebu, predstavljena je knjiga libanonskog islamologa Samira Khalila Samira, Islam na zapadu.

Autor knjige je katolički svećenik rođen 1938. godine u Kairu. Predavač je na Papinskome orijentalnom zavodu u Rimu i ravnatelj Međunarodne  udruge za arapske kršćanske studije. U Bejrutu je utemeljio istraživačko središte CEDRAC (Centre de documentation et de recherches arabes chrétiennes) koje prikuplja biografiju o kršćanskome naslijeđu Bliskoga istoka. Autor je pedesetak knjiga i preko tisuću dvjesto članaka; svjetski priznati stručnjak za kršćanski Istok, kao i odnose između islama i Zapada.

Knjigu su predstavili dr.sc. Tomislav Kovač, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predavač kolegija Međureligijski dijalog, Suvremeno razumijevanje islama i kuranske poruke, zagrebački muftija dr.sc. Azis ef. Hasanović, predsjednik Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, i dr.sc. p. Željko Paša, hrvatski isusovac, doktorirao s disertacijom na engleskom i arapskom jeziku pod naslovom: «Kitāb farā’id al-fawā’id fī uṣūl ad-dīn wal-‘aqā’id» (Knjiga korisnog biserja: O temeljima vjere i dogmi), napisane pod vodstvom moderatora isusovca prof. dr. Samira Khalila iz Bejruta. Voditelj predstavljanja bio je dr.sc.fra Josip Blažević, glavni urednik Veritasa.

Knjiga na popularan način, u formi intervjua, kroz šesnaest poglavlja podijeljena u tri dijela, obrađuje teme: Islam u Europi (uvod), Islam danas, Kur’an, Islam i nasilje, Žena u islamu, Izazov zahtjevâ (šerijatsko pravo i demokracija), Zahtjevi koji se nameću, Europske vrijednosti i integracija, Ateizam i vjerski korijeni, Europeizacija ili islamizacija, ideologija i terorizam, Muslimanska vjera i želja za integracijom, Uvjeti istinske integracije, Uloga muslimanskih intelektualaca, Ramazan, Jelo i piće, Modeli integracije,  Dodirne točke, Uvjeti istinske integracije (zaključak).

Knjiga je jedinstveno sveobuhvatno štivo na hrvatskom jeziku koje nevjerojatnom lakoćom odgovara i na najzamršenija pitanja odnosa kršćana i islama na zapadu.  Po cijeni od 96 kn (+ poštarina) knjigu je moguće naručiti na adresi Veritasa.

Prilog iz podnevnog Dnevnika (HRT, 16. travnja 2015.) pogledajte ovdje.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV