Dani otvorenih vrata klerikata

Piše: fra Josip Ivanović

Od 6. do 8. ožujka u samostanu Svetoga Duha održali su se Dani otvorenih vrata klerikata franjevaca konventualaca na kojima su sudjelovala sedmorica mladića iz Zagreba (4), Vinkovaca (2) i Pule (1). Sudionici su imali priliku živjeti u samostanu i upoznati redovnički način života franjevaca konventualaca.

Susret je započeo upoznavanjem i pobožnošću križnoga puta u crkvi sv. Antuna Padovanskoga, a nastavio se uvodnim predavanjem „Na svetost pozvani“ koje je održao fra Ivan M. Lotar i istaknuo kako se svetost može postići bez obzira na bračni, obiteljski, redovnički i/li svećenički poziv. Fra Antun Radovanić okupljene je upoznao s likom sv. Franje Asiškoga i ključnim događajima iz njegova života, a fra Milan Gelo predstavio je Red franjevaca konventualaca i Provinciju sv. Jeronima u Hrvatskoj. Dan je završio euharistijskim klanjanjem koje je pripremio fra Vilček Novački i molitvom Povečerja u klerikatskoj kapelici sv. Josipa Kupertinskoga.

Subota, 7. ožujka, započela je molitvom Jutarnje i euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Nikola Šantek, magister bogoslova. Fra Nikola se u kratkoj homiliji osvrnuo na evanđeoski odlomak o dvojici braće i milosrdnom ocu te potaknuo na razmišljanje kojemu je od ove dvojice sinova je pojedinac sličniji. Uslijedilo je čišćenje prostorija klerikata, što je neizostavni dio subotnjega dnevnog reda. U prijepodnevnim predavanjima fra Robert M. Janđel je govorio o posvećenom životu i naglasio stalno traganje i osluškivanje Božje volje u životu. Fra Antun Radovanić naveo je primjere poziva upućenome Abrahamu i Pavlu. Po završetku predavanja fra Vilček Novački iznio je svoje svjedočanstvo poziva na koji je svesrdno odgovorio. Uslijedio je i zajednički razgovor o posvećenom životu u kojem su okupljeni mladići vrlo rado sudjelovali svojim pitanjima i razmišljanjima. Poslijepodnevni dio dana bio je ispunjen izletom u Maksimir i posjetom zagrebačkoj katedrali, napose grobu bl. Alojzija Stepinca gdje su okupljeni izmolili Srednji čas i molitvu za njegovo proglašenje svetim. Uslijedila je lectio divina koju je na temu iz Matejeva evanđelja (14,22-33) o olujnom moru održao fra Josip Ivanović istaknuvši važnost oluje u životu svake osobe, oluje koja je ispunjena pitanjima i konačnim susretom s Gospodinom koji uvijek pruža svoju pomoć. Đakon fra Filip Pušić predslavio je svečanu prvu Večernju treće korizmene nedjelje i potanuo na preispitivanje korizmenoga hoda obraćenja. Dan je završio rekreacijom i bratskim zajedništvom.

U nedjelju, 8. ožujka, okupljeni su sudjelovali na euharistijskom slavlju u crkvi sv. Antuna Padovanskoga koje je predslavio fra Nikola Šantek, a potom su održana predavanja o sv. Maksimilijanu Kolbeu (fra Vjekoslav M. Džijan) i Vojsci Bezgrešne (fra Robert M. Janđel). Okupljni su imali priliku razgledati crkvu sv. Antuna Padovanskoga i samostanski kompleks. Susret je završio dojmovima sudionika.

PAD_0094

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV