Mjuzikl “Uskrsli” ponovno na daskama Gradskog kazališta Komedija

19. i 20. studenog 2014. u Gradskom kazalištu Komedija ponovno je po osmi i deveti put izveden mjuzikl „Uskrsli“. Prepuna dvorana oduševljnim je pljeskom popratila obje izvedbe. Drugu izvedbu posjetio je i Apostolski nuncij za RH mons. Alessandro D’Errico koji je svoje čestitke uputio svim članovima mjzikla te organizatorima.

U izvedbi mjuzikla sudjeluje oko 60 ljudi, među kojima su mladi iz različitih župa koji su se odazvali na audicije i ponudili svoj pjevački talent za mjuzikl. Ulogu Marije Magdalene tumači Maja Blagdan, nevjernoga Tome Ivan Mikulić, a uloge Isusa i Marije sjajno su ispjevali Nikola Pašalić i Sanja Bardun. Poseban doprinos u prvome dijelu mjuzikla, koji tematizira dramatičnu osudu Isusa dali su Ivan Lotar u ulozi Kajfe i Igor Drvenkar u ulozi Pilata.

Duhovni rock mjuzikl “Uskrsli” premijerno je izveden u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija u utorak, 14. travnja. Autor mjuzikla je talijanski skladatelj Daniele Ricci, a redatelji hrvatske izvedbe su Robert Bošković i Marko Cindrić. Scenografiju je kreirao Davor Prah, a o koreografiji i scenskom pokretu pobrinula se mlada umjetnica Andrea Solomon.

Pjevački, plesni i glazbeni ansambl ponudio je zagrebačkoj publici jedinstveni duhovni doživlja. Kroz glazbu, pokret i glumu originalno su prikazani događaji Isusove muke i smrti o kojima vjernici posebno intenzivno razmatraju u Velikom tjednu.

Pripreme za izvedbu mjuzikla “Uskrsli” počele su već u ljeto 2013. godine, nakon čega je slijedli 7 izvedbi u prošloj kazališnoj sezoni. Članovi Zbora Kolbe, plesnog ansambla i benda Novo svitanje su na dugotrajnim probama, koje su znale potrajati do sitnih sati, radili posebno intenzivno, a da se trud isplatio pokazalo je publika, koja je ispunila kazalište Komediju i dugim pljeskom nagradila sve izvedbe mjuzikla.

Duhovni rock mjuzikl “Uskrsli”, kojega su na hrvatski jezik prepjevali i adaptirali Sanja i Branko Bardun, prikazuje ona otajstva vjere koja su za svakoga vjernika od posebne važnosti. U mjuziklu nije izostavljeno gotovo ništa od onoga što svake godine u Velikome tjednu pred vjernike stavljaju liturgijska čitanja. Glumci, pjevači i plesači poveli su publiku pomoću prikladnih glazbenih brojeva, efektnih scenskih rješenja, plesnih točaka i video projekcija kroz uprizorenja Isusova ulaska u Jeruzalem, Getsemansku uru, Judinu izdaju, suđenje pred Pilatom, muku, smrt, polaganje u grob i uskrsnuće Gospodinovo, kao i susrete s učenicima nakon uskrsnuća, koji kulminiraju s izrazom Tomine vjere: “Gospodin moj i Bog moj.”

U svim detaljima na koje su izvođači morali biti pozorni, nije se zaboravila istaknuti uloga žena koje su Isusa slijedile cijelim križnim putem, a pogotovo uloga Blažene Djevice Marije. Autor mjuzikla nije propustio prikazati Marijiu kao Majku Crkve, koja kao Majka svih ljudi nudi pomoć, zaštitu i zagovor svakom čovjeku.

Nove izvedbe se očekuju već početkom 2015. a posebno će se intenzivirati tijekom korizme i Uskrsnog razdoblja.

Više informacija možete pronaći na www.zborkolbe.hr

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV