Komemoracija 70. obljetnice smrti fra Placida Cortesea

U Padovi, pri Bazilici sv. Antuna Padovanskoga, gdje je proveo najveći dio svećeničke djelatnosti, fra Placido Cortese, naš Creski Kolbe, doživio je komemoraciju 70 godina svojega mučeništva, koje je dovršeno u bunkeru tršćanskoga nacističkog zatvora. Simboliku ovih mjesta na komemoraciji u Padovi istaknula je nazočnost umirovljenoga tršćanskog biskupa Eugenija Ravinganija, rođenog Puljanina, koji je predvodio euharistijsko slavlje u bazilici. Nazočnost creskoga gvardijana, fra Zdravka Tube podsjetila je na mjesto rođenja i prve redovničke korake koje je budući mučenik učinio u svojemu kratkotrajnome životnom tijeku. A komemoracija pri i u Bazilici u kojoj je svakodnevno služio fra Placido, podsjetila je na višegodišnju službu i djelatnost Creskog Kolbea u Padovi.

U subotu, 15. studenoga, u prepunoj dvorani padovanskoga Centra Studi Antoniani, održan je dio komemoracije, u kojemu je više govornika i predavača podsjetilo na tragove i uspomene iz Placidova života. Današnji generalni postulator Reda, fra Angelo Palieri, izvijestio je o današnjem stanju kauze, koja nakon brzoga napretka, sada nešto sporije ide, s posebnom teškoćom koju predstavlja kvalifikacija njegove smrti kao mučeništvo vjere. Valja još istražiti dokumentaciju i mnoge postojeće arhive, kako bi se došlo do što pouzdanije odluke, dovršio je postulator.

U Bazilici je slavljena svečana misa, koju je predslavio biskup Eugenio Ravingani, pod čijim je vodstvom održana prva sjednica kauze za beatifikaciju u Trstu. U homiliji je umirovljeni biskup govorio o mučeničkom primjeru fra Placida i pozvao sudionike na molitvu za što bržu njegovu beatifikaciju, koja bi u današnjem vremenu bila pravo svjedočanstvo nesebične ljubavi, koja ne pozna ni granice smrti. Potom je u istoj Bazilici, u onome stražnjem luku gdje se nekoć redovito ispovijedalo, zastalo pred ispovjedaonicom u kojoj je fra Placido redovito dijelio ovaj sakrament pomirenja. Ispovjedaonica je sada preuređena u malo memorijalno središte, pred kojim se vjernici zaustavljaju i mole za budućega blaženika.

Na komemoraciji je bilo mnogo braće iz Padovanske provincije, a iz hrvatskih krajeva, uz već spomenutoga creskoga gvardijana, fra Zdravka Tube, sudjelovao je i fra Ljudevit Maračić, pisac dviju knjiga o fra Placidu na hrvatskom jeziku.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV