Proslava 50. obljetnice otvorenja Kolegija franjevaca konventualaca “Seraphicum” u Rimu

Dana 16. listopada u bratskom, svečanom  ozračju i radosti u kolegiju Seraphicum proslavljena je 50. obljetnica otvaranja istoimenog kolegija i premještaj Papinskog tološkog fakulteta sv. Bonaventure. Za mandata generalnog ministra p. Basilija Heisera, 11. listopada 1964. godine otvoren je i blagoslovljen tada novi, internacionalni kolegij franjevaca konventualaca Seraphicum i premješten Papinski fakultet Sv. Bonaventure na novu lokaciju u Via Laurentinu. Zbog povećanog broja redovničkih zvanja, ali i skučenog prostora u prijašnjem kolegiju smještenom u Via S. Teodoro, tadašnja Generalna uprava odgovorila je na zahtjev vremena i prilika kupivši zemljište u Via Laurentina na lokaciji nedaleko od smaknuća sv. Pavla. Red je izgradio kolegij koji i danas, kao i kroz duga stoljeća od davne 1587. godine kada je papa Siksto V. utemeljio Fakultet sv. Bonaventure, okuplja, odgaja i priprema mlade franjevce koji se nakon završenog studija, kroz nekoliko godina života provedenih u Rimu, vraćaju u svoje provincije ili kustodije nastojeći to iskustvo prenijeti u sredine gdje će živjeti i apostolski djelovati.

Program ove proslave započeo je svetom misom koju je predslavio mons. Angelo Vincenzo Zani, tajnik Kongregacije za katolički odgoj i izobrazbu, uz koncelebraciju mons. Giuseppea Piemontesea, franjevca konventualca, biskupa u Terni-Narni-Amelia i mons. Paola Schiavona, pomoćnog biskupa rimskog područja EUR, generalnog ministra Reda Marca Tasce i generalnog definitorija te brojne braće svećenika. Nakon svete mise, u velikoj dvorani nastavljen je program ispunjen prigodnim predavanjima i razmišljanjima o ulozi međunarodnog kolegija Seraphicum, i u prošlosti, i u budućnosti, kao i o njegovu doprinosu Redu i Crkvi. U tim izlaganjima na dublje razmišljanje potaknuli su sudionike p. Luciano Bertazzo, koji je predstavio novoizašlu knjigu p. Francesca Coste izlaganjem “Doprinos fakulteta i kolegija u hodu Reda”, zatim p. Domenico Paoletti “Živjeti sadašnjost kao dar, idući u susret promijenama” i p. Roberto Carboni “Planirati budućnost u perspektivi formacije tražene od Reda” “. Nakon završne riječi Generalnog ministra, uslijedio je prigodni domjenak u vrtu kolegija.

Podnevne sate proslave obljetnice kolegija, ispunio je i obogatio koncert zbora Rimske biskupije pod upravljanjem maestra mons. Marca Frisine.

Na spomenutoj proslavi prisustvovao je p. Josip Blažević, provincijalni ministar Hrvatske provincije franjevaca konventualaca sv. Jeronima, što je također bila prigoda da se braća koja žive, rade i studiraju u Rimu, okupe, porazgovaraju, podijele međusobna razmišljanja i duhovno obogate.

p. Zlatko Vlahek

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV