Proslavljen Dan Provincije

Na blagdan svetog Jeronima 30. listopada 2014. proslavljen je na otoku Cresu Dan Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca.

Program je započeo glazbenom točkom koju su izveli bogoslovi Provincije. Potom je uslijedio kratki pozdrav Provincijalnog ministra, te predstavljanje tiskanog izdanja Četverogodišnjeg provincijskog plana koji su svi tom prilikom dobili.

Nakon toga uslijedilo je predstavljanje diplomskih, magistarskih i doktorskih radova braće naše Provincije u posljednjih sto godina koje je vrlo stručno pripremio fra Ljudevit Maračić. Uslijedilo je predstavljanje doktorata fra Đure Hontića s osobitim naglaskom na aktualnost poruke fra Bonaventure Soldatića za naše vrijeme. Nakon čitanja osvrta fra Tomislava Mrkonjića, fra Đurinog mentora, uslijedilo je predstavljanje doktorata koji je fra Đuro tiskao u suradnji s Provincijom i samostanom svetog Frane u Cresu. Knjiga nosi naslov „Fra Bonaventura Soldatić, život i djelo“.

Uslijedila je zatim još jedna glazbena točka fra Milana Gele i fra Josipa Ivanovića koji su izveli skladbu „Onnipotente santissimo“ autora fra Giuseppea Magrina. Nakon pauze, uslijedila je molitva Večernje s narodom u crkvi svetog Frane i primanje četvorice postulanata u postulaturu na Cresu. U postulaturu su primljeni: Dominik Lamešić iz Vodnjana, Matej Milić iz Vukovara, Zvonimir Pervan iz Livna i Miroslav Tunjić – Kravarušić iz Zagreba. Odmah nakon večernje molitve uslijedila je svečana sveta misa koju je predslavio fra Josip Blažević, provincijalni ministar. On je u homiliji naglasio važnost održavanja intenzivnijeg zajedničkog života, te potaknuo braću na kratak osvrt u svakodnevnoj svetoj misi na svetopisamska čitanja.

Po završetku svete euharistije uslijedila je bratska večera i druženje, a zatim odlazak kućama.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV