Pripreme za svečane zavjete

Povratak na izvore
Piše: fra Josip Ivanović, OFM Conv.

U franjevačkome samostanu na Košljunu, 3. kolovoza, započele su jednomjesečne pripreme za svečane zavjete za kandidate franjevačkih provincija Hrvatske i Bosne i Hercegovine: jedan za Hrvatsku franjevačku provinciju Presvetoga Otkupitelja (Split), trojica za Franjevačku provinciju sv. Križa Bosna Srebrena (Sarajevo), četvorica za Hercegovačku franjevačku provinciju Uznesenja Blažene Djevice Marije (Mostar), četvorica za Hrvatsku franjevačku provinciju sv. Ćirila i Metoda (Zagreb) te dvojica kandidata za Hrvatsku provinciju sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Ovogodišnji oranizator priprema je Hrvatska franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri (Zadar), a animatori fra Tomislav Šanko, fra Diego Deklić, fra Božidar Šustić i fra Leopold Mičić.
Pripreme su započele hodočašćem u Asiz i druga franjevačka mjesta u razdoblju od 4. do 10. kolovoza. Smisao ovoga hodočašća jest (po)vratiti se na izvore života sv. Franje, utemeljitelja serafskoga Reda, ali i na početke osobnoga susreta s Kristom koji i danas neprestano poziva na darivanje „da život imaju“ (Iv 10, 10).
Dana 5. kolovoza dan je započeo euharistijskim slavljem na grobu sv. Franje koje je predslavio fra Tomislav Šanko. Razmišljajući o evanđeoskom tekstu fra Tomislav je progovorio o svecima kao modelima čiji primjer nasljedovanja Krista valja nasljedovati: „Sveci su oni koji žive sada, koji slušaju Kristov glas te, poput njega, postaju odmor za druge jer dopuštaju da ih on odmori. Koliko smo mi odmor ili umor za drugoga? Koliko dopuštamo da Bog preko nas odmara naše bližnje?“ Uslijedio je obilazak Donje i Gornje bazilike sv. Franje, Srednji čas na grobu te ručak u Svetome samostanu gdje je okupljene pripravnike pozdravio fra Mauro Gambetti, kustos Asiške kustodije i Svetoga samostana. Potom su posjetili sobice sv. Josipa Kupertinskoga, novicijat Svetoga samostana i druge prostore toga velebnog zdanja. Dan je završio Večernjom u bazilici Marije od Anđela u Porcijunkuli.
Blagdan Preobraženja Gospodinova proslavljen je euharistijom u crkvici sv. Damjana koju je predslavio fra Diego Deklić. U prigodnoj homiliji fra Diego je istaknuo važnost Franjina susreta sa živim Kristom koji ga je preobrazio te svakom pojedincu dao primjer kako Kristu dopustiti da djeluje u vlastitom životu. Ovoga dana okupljeni su posjetili i poznato samotište Carceri.
U četvrtak, 7. kolovoza, sveta misa je slavljena u Porcijunkuli, „mjestu susreta i mjestu milosrđa“, kako je u svojoj homiliji fra Tomislav nazvao malenu crkvicu Marije od Anđela. Govoreći o anđelovu navještenju Mariji potaknuo je na razmišljanje o „ljubavi koja dijalogizira i razbija strah jer istinska ljubav prihvaća i ljubi osobu kakva ona jest. Ljubav se, stoga, dariva i dopušta da jedni drugima postanemo vrata koja nam omogućuju put do Boga, da budemo vrata milosrđa“. Nakon razgledavanja svetišta posjetilo se jedno od prvih okupljališta Franje i njegove braće u Rivotortu. Dnevni program je završio euharistijskim klanjanjem i molitvom Večernje u crkvici sv. Damjana te večerom u istom samostanu.
Blagdan sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, proslavljen je u svetištu Greccio gdje je Franjo na poseban način proslavio Božić. Fra Diego je u prigodnoj homiliji povezao dva drevna reda i njihove utemeljitelje te progovorio o istinskome Božiću koji je Franjo proslavio sa stanovnicima malenoga mjesta. „Jasle koje je Franjo napravio bile su pravi oltar na kojemu se u svetoj euharistiji rodio Krist za naše spasenje. Franjo je, stoga, prepoznao važnost Utjelovljenja Sina Božjega i sam živio to otajstvo živeći u poniznosti i skromnosti.“ Nakon razgledavanja svetišta, mladi su franjevci posjetili Fonte Colombo, mjesto pisanja Pravila Male braće, La Forestu te Poggio Bustone u kojem je Franjo doživio neizmjerno Božje milosrđe u oproštenju njegovih grijeha.
Nakon euharistijskoga slavlja na spomen sv. Terezije Benedikte od Križa (Edit Stein) u sv. Damjanu, posjetili su Sienu, svetište sv. Katarine Sijenske, gradsku vijećnicu, katedralu i druge znamenitosti grada.
U nedjelju, 10. kolovoza, euharistija je proslavljena u bazilici Marije od Anđela te je slijedio povratak u Hrvatsku na Košljun, gdje započinje drugi dio priprema koji će biti obilježen predavanjima, zajedničkim razmišljanjem o smislu redovničkoga posvećenja i života.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV