Susret bogoslova CEC-a u Njemačkoj

Pišu: fra Milan Gelo i fra Josip Ivanović

Na uskrsni ponedjeljak, 21. travnja, naši bogoslovi zajedno s provincijalnim ministrom fra Josipom Blaževićem posjetili su Hrvatsku katoličku župu u Münchenu gdje su ih ugostili fratri Hrvatske franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja (Split). Uz vodstvo župnika fra Borisa Čarića imali su mogućnost upoznati se s brojnim aktivnostima u župi. Toga poslijepodneva posjetili su prvostolnicu nadbiskupije München-Freising Frauenkirche, nekadašnju katedralu Josepha Ratingera, nadbiskupa Münchena i Freisinga, a danas kardinala Reinharda Marxa. Na putu prema Schwarzenbergu posjetili su Rothenburg ob der Tauber, bavarski gradić iz srednjeg vijeka koji tijekom povijesti nije pretrpio veća oštećenja.

Od 22. do 26. travnja, u samostanu franjevaca konventualaca u Schwarzenbergu Njemačke provincije svete Elizabete, održao se godišnji susret bogoslova franjevaca konventualaca srednje Europe. Teme ovogodišnjeg susreta bile su: „Klara iz Asiza – Franjo i žene – Odnos muškaraca i žena u Katoličkoj crkvi kroz povijest“. Predavanja je održala dr. Martina Kreidler Kos, poznata stručnjakinja franjevačko-klarijanskoga pokreta.

Sudjelovala su 32 sudionika iz Velike Britanije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske: petorica provincijalnih/kustodijalnih ministara (fra Peter Damian Massengillm, fra Bernhardin M. Seither, fra Milan Kos, fra Josip Blažević), magistri bogoslova te četvorica njemačkih đakona i bogoslova, trojica slovenskih i osmorica hrvatskih bogoslova. Na susretu je aktivno sudjelovao i generalni asistent za srednju Europu fra Miljenko Hontić.

Srijeda, 23. travnja

Prvi dan je započeo euharistijskim slavljem na njemačkom jeziku koje je predslavio fra Milan Kos, provincijalni ministar Slovenske provincije sv. Josipa. Uslijedilo je prijepodnevno predavanje u kojem je dr. Kreidler Kos usporedno prikazala život svete Klare, svete Janje Praške i svete Elizabete Ugarske. Razvoj ženskog krila franjevačkog pokreta je bio praćen iskrenim nasljedovanjem Isusa Krista uz iskrenu Franjinu pomoć. U poslijepodnevnome predavanju donesen je presjek s motivima Franje i Klare u ikonografiji na njemačkom govornom području od XIII. stoljeća sve do moderne umjetnosti i kinematografije na svjetskoj razini. Tema drugog dijela predavanja bile su „Povijest odnosa Franje i Klare“ i „Odnos muškaraca i žena u suvremenoj Crkvi“.

Kroz šest točaka dr. Kreidler Kos je usporedila odnos Franje i Klare: 1) Franjo ne treba Klaru, dok  Klara nije mogla bez Franje; 2) Prve klarise, kao i braća, zajedno i slobodno obećavaju poslušnost Franji; 3) Franjo prepoznaje božansko nadahnuće u životu Klare i prvih klarisa; 4) Franjo u trenutcima krize traži od Klare savjet i pouzdaje se u njenu povezanost s Bogom; 5) Franjina Pjesma stvorova je plod iskustva iz osobnog susreta s Bogom i odnosa koji je imao s Klarom; 6) Franjo je glavni Klarin argument u borbi za potvrđivanje vlastitog pravila života. U predavanju se nije govorilo samo o odnosu Klare i Franje već i o odnosu između muškarca i žene u životu suvremene Crkve. Predavačica je pitanjima poticala na raspravu.

Večernje druženje je obilježeno predstavljanjem pojedinih zemalja preko karakterističnih proizvoda. Naši bogoslovi su se predstavili uz bogatstvo slavonskih specijaliteta i hrvatskih čokoladnih proizvoda.

Četvrtak, 24. travnja

Euharistijsko slavlje je predslavio fra Miljenko Hontić, generalni asistent CEC-a, a liturgiju na univerzalnom jeziku Crkve animirali su naši bogoslovi. Prof. dr. sc. Martina Kreidler Kos je prijepodne održala svoje posljednje predavanje koje je uključivalo dvije teme: „Klara i euharistija“, „Razvoj Klarinog pokreta unutar franjevačkog Reda od samih početaka do danas“. U poslijepodnevnom dijelu programa sudionici susreta posjetili su i obišli grad Bamberg gdje su vidjeli katedralu, Rosengarten i Rathaus. Pjevanu Večernju u karmelićanskoj crkvi animirali su hrvatski bogoslovi. Nakon večere bratsko druženje nastavilo se u samostanu Schwarzenberg.

Petak, 25. travnja

Dan je započeo euharistijskim slavljem i molitvom Jutarnje na engleskom jeziku koju je predslavio fra Peter Damian Massengillm, kustos Velike Britanije i Irske. Uslijedio je posjet gradu Würzburgu. Uz stručno vodstvo sudionici su posjetili nekadašnju biskupsku rezidenciju i samostan franjevaca konventualaca Njemačke provincije sv. Elizabete koji je iskazao svoje gostoprimstvo. Posjetili su katedralu posvećenu sv. Kilijanu i prošetali gradom. Večer je završila večerom u blizini Würzburga tijekom koje su se mogla kušati vina iz okolnih vinograda.

U poslijepodnevnom dijelu naši bogoslovi su posjetili Hrvatsku katoličku misiju u Würzburgu. Voditelj misije fra Paško Mandurić, OFM Conv., rado je primio i ugostio mladost Provincije s provincijalnim ministrom fra Josipom i generalnim asistentom fra Miljenkom kojima je govorio o svojoj misiji i pastoralnim aktivnostima.

Subota, 26. travnja

Posljednjega dana susreta euharistijsko slavlje je predslavio fra Bernhardin M. Seither, provincijalni ministar njemačke Provincije, na njemačkome jeziku.

Po završetku službenoga programa susreta, naši bogoslovi su hodočastili u Altötting, poznato bavarsko marijansko svetište te su posjetili muzej ex voto darova nazvanog „Haus Papst Benedikt XVI“. U nastavku povratka u Hrvatsku posjetili su malo bavarsko mjesto Marktl am Inn, rodno mjesto Josepha Ratzingera – Benedikta XVI. Osim kuće u kojoj su se prisjetili njegova života i djela, posjetili su i župnu crkvu sv. Oswalda u kojoj je 16. travnja 1927. godine kršten Joseph Alois Ratzinger.

Želja ovoga susreta bila je poticaj za dublje i studiozno proučavanje klarijanskog elementa u franjevačkom pokretu koji je itekako obilježio početke naše karizme. Dr. sc. Martina Kreidler Kos je svojom stručnošću i oduševljenošću franjevaštvom potaknula na razmišljanje i propitivanje osobnih stavova o ulozi Klare u Franjinu životu. Susret je protekao u radosti bratskog zajedništva.

Od srca zahvaljujemo svoj braći na iskrenom susretu i gostoprimstvu, zajednici Hrvatske katoličke župe u Münchenu, fra Pašku Manduriću koji nam je darovao uskrsnu svijeću koja svojim svjetlom obasjava našu bogoslovsku kapelicu sv. Josipa Kupertinskoga.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV