Započeo Redoviti provincijski kapitul

U nedjelju, 9. ožujka 2014. godine u 21 sat, započeo je Redoviti provincijski kapitul kojemu predsjeda generalni ministar Reda fra Marco Tasca. Slavljenje Redovitoga provincijskoga kapitula je ne samo pravni događaj nego duhovno-karizmatski susret, mjesto evanđeoskog raspoznavanja i susretište autentičnog bratstva.

Nakon zaziva Duha Svetoga i provjere prisutnosti braće kapitularaca Provincijski kapitul jednoglasno je izabrao predloženog tajnika Kapitula fra Nikolu Šanteka. Potom je generalni ministar Reda otvorio Redoviti provincijski kapitul. Tom prigodom izrazio je želju da se Kapitul događa u ozračju molitve, bratstva, međusobnog slušanja, zajedničkog raspoznavanja, na što veću slavu Božju. Pozvao je braću kapitularce u iskreno traženje dobra Provincije i čitavoga Reda, pod vodstvom Duha Svetoga i zaštitom Bezgrešne Marije, Pokroviteljice Reda, njezina zaručnika sv. Josipa, svih franjevačkih svetaca i svetica i naročito serafskog Oca sv. Franje, čiji je blagoslov i zagovor zazvao na svu braću kapitularce.

Na prvoj sjednici kapitula, kako je i predviđeno Pravilnikom za slavljenje redovitog provincijskog kapitula, izabrana su radna tijela Provincijskog kapitula: Predsjedničko vijeće, Komisija za razna pitanja i Komisija za pregledavanje računa.

Na Redovitom provincijskom kapitulu osim braće kapitularaca sudjeluju još i fra Zlatko Vlahek kao službeni prevoditelj i fra Vladimir Vidović, pomoćnik tajnika kapitula.

Druga sjednica Provincijskog kapitula započela je u ponedjeljak, 10. ožujka u 9.00 sati Duhovnim uvodom. Predavanje našega pokojnoga subrata fra Špire Marasovića: Uloga poglavara u redovničkoj zajednici pročitao je fra Zlatko Vlahek. Nakon duhovnog uvoda uslijedilo je izvješće provincijalnog ministra fra Ljudevita Maračića o proteklom četverogodištu.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV