Tečaj za duhovne asistenta OFS-a i Frame

01

U kući susreta „Tabor“ pri franjevačkom samostanu u Samoboru od 24. do 26. veljače 2014. održan je VIII. nacionalni tečaj za duhovne asistente Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (Frama) na kojem se okupilo 50-tak franjevaca i franjevki iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tema Tečaja je bila „Duhovna asistencija i promicanje identiteta Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži“.

Na Tečaju su sudjelovala i naša braća fra Augustin Kordić, fra Martin Dretvić, fra Đuro Vuradin, fra Zdravko Tuba, fra Igor Horvat, fra Vladimir Vidović i fra Ivan Penava.

Na početku programa okupljene je pozdravio voditelj kuće „Tabor“ fra Ivan Matić OFM, a prigodnim riječima su se obratili i provincijali fra Željko Železnjak OFM i fra Ljudevit Maračić OFMConv, te u ime organizatora fra Zvonimir Brusač TOR, nacionalni duhovni asistent OFS-a u Hrvatskoj i fra Danijel Rajić OFM, nacionalni duhovni asistent Frame u BiH.

Prvo predavanje je održao fra Zvonimir Brusač TOR s temom „Temeljna obilježja identiteta Franjevačkog svjetovnog reda“, a odmah potom i fra Milan Krišto OFM s temom „Identitet Franjevačke mladeži u usporedbi s drugim skupinama i pokretima mladih“.

Drugi dan susreta, utorak 25. veljače 2014., započeo je molitvo Jutarnje iz Časoslova, a potom je fra Ivan Matić OFM, donedavni generalni duhovni asistent OFS-a i Frame izlagao na temu „Franjevački svjetovni red u usporedbi s drugim vjerničkim društvima, zajednicama i crkvenim pokretima“. Fra Ivan je istaknuo kako na popisu Papinskog vijeća za laike stoji stotinjak zajednica i pokreta. Franjevački svjetovni red se na poseban ističe među njima jer njegove konstitucije potvrđuje Kongregacija za posvećeni život, a svoje statute smiju sami potvrđivati. Uz to ima povlasticu da su mu franjevci duhovni asistenti koji imaju ovlasti i ustanoviti nove zajednice, a članovi Reda polažu zavjete u smislu svojeg laičkog staleža. Time zapravo Franjevački svjetovni red ima neke oblike redovništva, za razliku od ostalih zajednica.

U popodnevnom dijelu rada fra Ratko Radišić OFM, doktor kanonskog prava, izlagao je na temu „Služba i zadaća „duhovnog asistenta“ u javnom vjerničkom društvu“, dok je fra Augustin Kordić OFMConv govorio o specifičnostima koje ima „Duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda prema Konstitucijama iz 1957. i 2000. g.“. Uspoređujući ova dva pravna dokumenta predavač je naglasio razlike po kojima je duhovni asistent u Konstitucijama iz 1957. godine bio „upravitelj“ pojedinog bratstva OFS-a s vrlo širokim pravima i obvezama, dok su novije Konstitucije iz 2000. g. sveli te ovlasti uglavnom na duhovnu narav praćenja članova Reda, dok su ostale obveze predane pojedinim članovima uprave Reda.

Završni dan Tečaja obilježen je predavanjem fra Nikole Vukoje OFM, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, na temu „Opomene sv. Franje – poticaj i nadahnuće za život u bratstvu“. Predavač je okupljenima posvjestio kako je sv. Franjo koristio „bratske opomene“ za ohrabrivanje i podržavanje braće sa željom da se sjete značenja Evanđelja na koje su se zavjetovali i kako bi ga ponovno vratili u središte svojega života, a nikako nije želio samo prekoravati braću za njihove pogreške. Zaključno predavanje „Život i lik sv. Ljudevita zaštitnika Trećeg franjevačkog reda“ održao je fra Zvonimir Brusač povodom proglašenja godine sv. Ljudevita.

Trodnevni susret duhovnih asistenata i asistentica bio je ispunjen radom u grupama u kojima su se izmjenjivala osobna iskustva u radu s članovima OFS-a i Frame, a posebni trenuci zajedničke molitve bile su svete mise koje su predslavili fra Ljubo Kurtović OFM i provincijal fra Nikola Barun TOR.

fra Ivan Penava OFMConv

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV