Veritasu dodijeljeno priznanje HDKN

U povodu blagdana sv. Nikole Tavilića, prvog kanoniziranog hrvatskog sveca, na svečanoj sjednici Hrvatsko društvo katoličkih novinara dodijelilo je Priznanje našem Veritasu – Glasniku sv. Antuna Padovanskoga za 50 godina izlaženja. Predsjednik Društva Neno Kužina u obrazloženju za priznanje je naglasio: „U godinama kad se hrvatski narod, katolički puk dizao iz pepela poslije snažne komunističke represije, narod je tražio vertikalu, tražio je uporište i oslonac u vremenima kad je dvije godine ranije mučeničkom smrću umro kardinal bl. Alojzije Stepinac. Kad su komunističke vlasti prionule progonima i zatvaranjima svećenika, katolički puk je od svojih pastira tražio orijentire, žudio za onim duhovnim u kojem se spajao nacionalni i vjernički identitet. U tom vremenu hrabrost zajednice franjevaca konventualaca, koja je čitala znakove vremena, a srasla s pukom, bez obzira na posljedice, odgovorila je potrebama vjernika upravo kroz „Veritas”, Vjernicima je to bilo oduševljenje i putokaz novih gibanja Crkve u društvu i to onom koje je pokušalo službeno ugasiti svaku katoličku svjetiljku. U to vrijeme on nije bio, kao što nije ni danas, samo obično informativno glasilo. Kao prvi katolički medij bio je formativno, ohrabrujuće i identifikacijsko glasilo. Tako je od svog prvog broja „Veritas” bio jednako istina, ona beskompromisna.

Nagradu je uredniku Veritasa, fra Ivanu Bradariću udijelio predsjednik Vijeća za medije HBK riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Društvo je također dodijelilo i nagradu za životno djelo koju je dobio dr. fra Petar Bezina, kao i godišnju nagradu koja je dodijeljena Branimiru Staniću, novinaru Glasa Koncila i uredniku mjesečnog priloga Glasa Koncila “Prilike”. Godišnja nagrada dodijeljena je i emisiji “Susret” Radio postaje MIR Međugorje. U povodu 50 godina izlaženja priznanje je dodijeljeno Veritasu – Glasniku sv Antuna Padovanskoga, katoličkom tjedniku Glasu Koncila i Mariji – vjerskom listu za Marijine štovatelje. Za 20 godina djelovanja priznanje je dodijeljeno Programu religijske kulture HTV-a, te Informativnoj katoličkoj agenciji.

Tekst: IKA/ofmconv.hr

Foto: Glas koncila

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV