Tavilićevo u Jeruzalemu

Blagdan Šibenčanina sv. Nikole Tavilića u Jeruzalemu proslavile su dvije grupe hrvatskih hodočasnika. Zauzimanjem fra Tomislava Glavnika OFMConv., hodočasničke grupe su dobile posebno dopuštenje za svetu misu u kapelici nekadašnjeg češkog hodočasničkog gostinjca, a danas Apostolske delegacije za Jeruzalem i Palestinu. Svetu misu predvodio je mons. Marinko Mlakić, generalni vikar šibenske biskupije, rodne biskupije sveca, u koncelebraciji s jedanaestoricom svećenika. Prigodnu propovijed izrekao je dr. Darko Tomašević. U kapelici Apostolske delegacije, posvećene slavenskoj braći Ćirilu i Metodu nalazi se oltar sv. Nikole Tavilića, koji je posvetio bl. Alojzije Stepinac za vrijeme hodočašća hrvatskoga naroda u Svetu Zemlju 1936. godine. Oltarni reljef sv. Nikole i sam oltar izradio je hrvatski kipar Ivo Kerdić.

Hodočasnici su se za vrijeme svete mise prisjetili mučeništva što ga je sv. Nikola davne 1391. godine podnio pored Jafinih vrata, kada je u želji da navijesti Isusa Krista bio mučen i ubijen zajedno s ostalim franjevcima, da bi potom kosti mučenika bile spaljene, a pepeo bačen, kako bi se kršćanima onemogućilo njihovo štovanje. Usprkos svemu uspomena na svjedočanstvo franjevačkih mučenika nadvladala je i nadživjela zaborav i danas ostaje poticaj za vjerno ispovijedanje vjere u Isusa Krista. Po završetku svete mise hodočasnicima se obratio mons. Giuseppe Lazzaroto, apostolski nuncij u Izraelu i apostolski delegat za Jeruzalem i Palestinu i uputio im svoj pozdrav u svoje ime i u ime cijelog osoblja Apostolske delegacije u Jeruzalemu. Apostolski nuncij je biranim i srdačnim riječima zajamčio svoju molitvu i obvezu čuvanja oltara posvećenoga sv. Nikoli Taviliću, koji predstavlja posebnu poveznicu prostora Hrvatske, Šibenika i Bosne i Hercegovine, gdje se sv. Nikola rodio, odrastao i djelovao prije svoga dolaska u Jeruzalem sa Svetom zemljom. Hodočasnici su sa zanimanjem slušali opis trenutne situacije u kojoj se krščani u Svetoj Zemlji nalaze, te su iz prve ruke imali prilike čuti što sve Apostolska nuncijatura, ali i Katolička crkva čini kako bi se živim održao dijalog među kršćanskim crkvama, te kako bi i Katolička crkva bila pravno priznata i dobila svoj pravni legitimitet u Izraelu. Osobitu obvezu za budućnost novih generacija ima školstvo i visoko školstvo. Dobro obrazovanje uspjeh je mladima u pronalaženju posla i osiguranju životne egzistencije za sebe i svoje obitelji.

Sve nakane domaćih kršćana i zauzimanje Svetoga Oca za mir u svijetu, kao i želju da papa Franjo uskoro posjeti Svetu Zemlju, Apostolski nuncij je stavio na srce hrvatskim hodočasnicima.

Hodočašće u Svetu Zemlju od 12. do 19 studenoga 2013. organizirali su Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Molva i Udruga Svete Zemlje iz Čitluka. Hodočašću se priključilo 78 hodočasnika iz svih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine od kojih 12 svećenika iz raznih biskupija i redovničkih zajednica. Vodiči dvjema hrvatskim hodočasničkim grupama su fra Tomislav Glavnik, župnik i gvardijan iz Molva i dr. Darko Tomašević iz Sarajeva. Organizaciju hodočašću preuzeli su fra Mika Stojić, povjerenik za Svetu Zemlju Hercegovačke franjevačke provincije i Davor Ljubić, vlasnik agencije G-Tour Međugorje.

O. Tomislav Glavnik

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV