Susret „Pro dialogo“ u Istanbulu

U organizaciji Franjevačkog centra za međureligijski dijalog Reda franjevaca konventualaca održan je u Istanbulu od 4. do 9. studenog 2013. godine šesti po redu susret „Pro dialogo“. Ovaj susret okupio je dvadeset i dvojicu braće iz različitih provincija Reda među kojima su bili fra Josip Blažević i fra Vladimir Vidović iz naše provincije.

Prvoga dana susreta, fra Cesar Essayan, provincijski kustos Bliskog istoga i Svete zemlje i fra Martin Kmetec, misionar u Turskoj, održali su niz predavanja o islamu u kojima su objasnili podrijetlo ove religije, izvore na kojima je nastala i nadahnjivala se islamska tradicija, objasnili su ulogu Muhameda kao i brojne društveno – političke okolnosti u kojima je nastao islam.

Drugoga dana, dr. Semiha Topal asistentica na Sveučilištu Gediz u Istanbulu i dr. Demir Sabri, predstavnik istanbulskog muftije govorili su vjerovanju Muslimana, izazovima islama u današnjem društvu kao i o odnosima muslimana s drugim religijama na području Turske. U poslijepodnevnim satima sudionici ovoga skupa imali su audijenciju kod Bartolomeja I., ekumenskog carigradskog patrijarha koji ih je primio u sjedištu Patrijarhata.

Trećega dana dopodne, sudionici su posjetili dvije najznačajnije građevine u Istanbulu, Aja Sofiju – nekadašnju kršćansku baziliku koja je bila pretvorena u džamiju, a danas je muzej i Sultanahmetovu džamiju poznatiju pod nazivom Plava džamija. U poslijepodnevnim satima sudionici su poslušali tri vrlo dirljiva i potresna svjedočanstva kršćana koji žive svoju vjeru među muslimanima te s kojim se sve problemima susreću. U večernjim satima sudionici su imali ekumensku molitvu koju je predvodio mons. Louis Pelatre, apostolski vikar Istanbula, a na kojoj je propovijedao Bartolomej I., carigradski patrijarh. Poslije je održan koncert na kojem su nastupili glasoviti sufi glazbenik Kudsi Erguner i Kraljevski zbor iz Norveške.

Četvrti dan predavanja na temu odnosa kršćana i muslimanima tijekom povijesti održali su Alexandru Balasescu, antropolog te Rinaldo Marmara, povjesničar i glasnogovornik Turske biskupske konferencije.

Na kraju susreta sudionike je posjetio i predslavio svetu misu apostolski nuncij u Turskoj nadbiskup Antonio Lucibello. Toga završnog dana susreta sudionici su posjetili crkvu sv. Spasa u Chori i grobove patrijarha kao i samostan u mjestu Buyukdere u kojem djeluju naši fratri među kojima i naš slovenski subrat fra Martin Kmetec.

Fotografije preuzete s: http://www.ofmconv.net

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV