Održani dani trajne formacije

U Zagrebu, pri samostanu Svetog Duha, od 8. do 11. listopada o. g. održani su ovogodišnji Dani trajne formacije, namijenjeni najprije svećenicima Provincije koji su primili svećenički red u posljednjih deset godina. Uz to, namjera je već nekoliko godina da se ovaj skup proširi i na svu ostalu braću, u čemu se dosad nije baš mnogo uspjelo. Ove godine sudjelovalo je sedam mlađih svećenika i nešto manje braće iz zagrebačkog samostana.

Ovogodišnji skup obradio je dvije teme: Duhovne vježbe i Izazovi virtualnog svijeta. Prvu temu obradili su, s različitih aspekata, karmelićanin p. Franjo Podgorelec, isusovac p. Stjepan Fridl i franjevac fra Nikola Vukoja. Drugu temu, koja je pobudila veću pažnju i privukla nešto veći broj slušatelja, obradili su dr. Goran Ivkić (psihijatrijski vid), dr. Renato Matić (sociološki vid), dr. Tonči Matulić (moralno-etički vid) i mr. Nikola Brzica (kriminalistički vid). U sklopu Dana trajne formacije, po običaju, sudionici su jedan dan proveli na izletu/hodočašću. Ovaj put su posjetili samostan sv. Antuna u Sisku (gdje im je ponuđen vrlo dobar ručak), sisačku Biskupiju (primio ih je biskup Vlado Košić), potom razgledali Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu i Čuntić (gdje im je u obnovljenom franjevačkom samostanu ponuđena bratska večera).

Ovogodišnje Dane trajne formacije u cijelosti je pratio naš generalni definitor, fra Miljenko Hontić, koji je uz homiliju na misu u Sisku, braći održao informativno predavanje o aktualnom stanju Reda, s posebnim naglaskom na zaključke nedavno održanoga Generalnog kapitula. Na kraju susreta svaki je sudionik iznio svoje mišljenje o skupu, gdje je prevladalo uvjerenje da su Dani trajne formacije zaista bili vrlo dobro organizirani, čemu su osobito pridonijeli stručno osposobljeni predavači, koji su se dobro pripremili za ovaj skup. To se posebno odnosi na drugu temu, u kojoj su obrađeni različiti izazovi moderne tehnologije (internet, mobitel…), s posebnim naglascima na opasnostima i rizicima koje ova sadrži i predstavlja.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV