Neumünster – 40 godina vjere i zajedništva

Hrvatska katolička misija (HKM) Schleswig-Holstein proslavila je u subotu 12. listopada 40. obljetnicu djelovanja. Svečano misno slavlje u tom je povodu u punoj crkvi Blažene Djevice Marije i sv. Vicelina u Neumünsteru predvodio i propovijedao delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u zajedništvu s voditeljem misije fra Perom Šestakom, voditeljem HKM Hamburg o. Mirkom Jagnjićem, dekanom i župnikom Neumünstera vlč. Peterom Vohsom, zamjenikom dekana i župnikom iz Rendsburga vlč. Manfredom Benkeom i voditeljem ovdašnje Posljske katoličke misije vlč. Janom Kurcapom. Misnom slavlju pribivao i konzul gerant Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Hamburga Stanko Lipnjak sa suprugom Sanjom.

Sve je na početku pozdravio o. Šestak koji je posebno pozdravio vjernike koji su se na misno slavlje okupili iz svih područja misije, kako bi proslavili 40 godina zajedničkog putovanja s Kristom u vjeri, ljubavi i nadi. Delegat vlč. Komadina je u uvodnoj riječi istaknuo kako je to misno slavlje znak zahvalnosti Bogu za proteklih 40 godna, ali i za vrijeme koje je pred nama da nas Bog i nadalje vodi i rasvjetljuje nam putove.

U propovijedi je delegat vlč. Komadina istaknuo kako je čovjek vjernik u poniznosti vjeruje da ga Bog može ozdraviti i promijeniti mu život. «Možemo dugo razmišljati kako mi kao stranci ovdje u tuđoj zemlji možemo pokazati svoju vjeru i prvrženost Bogu. Stoga je važno učvrstiti svoju vjernost Bogu u uvjerenju da je On onaj koji nas može ozdraviti. Isus ne ozdravlja samo tijelo, već mijenja cijeloga čojeka, ozdravljuje srce i dušu. S Kristom svatko od nas ima mogućnost započeti novi život. I to ne samo krštenjem, koje je temelj, već svakodnevnim stavom pred Kristom», kazao je delegat vlč. Ivica Komadina dodavši kako je broj 40, koji se spominje u kontekstu obljetnice misije, ujedno i biblijski broj, a to nas uvijek podsjeća na blizinu Božju. «Neka Gospodin bude i dalje vaša snaga, Onaj u koga se može naći smilovanje i onaj kojemu uvijek iznova zahvaljujemo.»

U prikaznim darovima iz hrvatskih krajeva prineseni su i dalmatinski pršut, paški sir, domaći kruh, putovnica, hercegovački kamen, šljivovica, križ – simbol Bosne, orehnjača, slavonski šešir, misno vino, rakija, slika Gospe Kondžilske, kip Presvetoga Srca Isusova, hostije i vino, a dekan i župnik vlč. Vohs predao je kao dar vjernika te njemačke župe za 40. obljetnicu hrvatske misije prigodnu svijeću na kojoj su barjaci R. Hrvatske i njemačke Savezne države Schleswig-Holstein.

Misno slavlje svojim su skladnim pjevanjem uveličali članovi mješovitog zbora HKM Hamburg «Ave Maria» pod vodstvom s. Jasne Matić, uz pratnju na orguljama Mije Papića i Kristine Kolarić. Na kraju misnog slavlja otpjevana je hrvatska himna i skladba «Zdravo Djevo». Hrvatski stijeg pred olarom ponosno je držao aktvini vjernik iz Kiela Mile Hrkač.

Slavlje je nastavljeno u obližnoj župnoj dvorani te njemačke župe zajedničkim objedom, potom i prigodnim programom kojeg je vodila Mirjana Lovrić-Caparin, a koja je okupljenima uputila prigodnu riječ potaknuvši ih neka i dalje ostanu zajedno i žive prave vrijednosti. Zajedno sa svoje petero djece nastupila je i u prigodnom programu. Okupljene je pozdravio i uputio čestitku hrvatski konzul gerant Stanko Lipnjak. Mile Hrkač iz Kiela podsjetio je na četrdeset godina misije te što je misija značila i nači Hrvatima katolicima na tom području. Govorio je i prof. dr. Ludwig Steindorff sa Sveučilišta u Kielu. U ime skupine vjernika iz Danske, koji se okupljaju na misnom slavlju u Koldingu, čestitku je uputio Ante Kukić. Nastupio je i zbor HKM Hamburg «Ave Maria» i hrvatski pjesnik i pjevač Ivo Knežević. Voditelj misije o. Šestak je okupljenima poželio neka to slavlje raspiri vjeru, kako se ona ne bi ugasila u životima i domovinma vjernika u toj najsjevernijoj hrvatskoj katoličkoj misiji u Njemačkoj. «Sabrani danas ovdje na ovom slavlju pokazujemo jedni drugima i Bogu da nam je stalo do nas samih, do našeg zajedništva, do našeg hrvatskog i katoličkog identiteta. Stoga i nadalje želimo vedro gledati u budućnost okupljajući se na misnim slavljima kako bismo svjedočli u ovoj sredini da smo narod koji ljubi Boga, Crkvu i svoju domovinu. Odgajani Kristovim evanđeljem, kroz ovih smo 40 godina poštenjem i radom doprinijeli napretku i dobru ove zemlje, koja je postala i naša druga domovina. Mi Hrvati u Schleswig-Holsteinu, unatoč brojnim izazovima, bit ćemo i nadalje na ovoj vjetrometini, predziđe katoličanstva.»

Misija, koja se nalazi u sklopu Nadbiskupije Hamburg, broji oko 2000 Hrvata katolika. Misna slavlja se u misiji na području njemačke Savezne države Schleswig-Holstein na hrvatskom jeziku slave u Neumünsteru, Kielu, Lübecku, Quickbornu i Rendsburgu. Povremeno i za blagdane mise se slave i u Koldingu u obližnjoj Danskoj. Na tim prostorima prvi počinje voditi pastoralnu skrb za hrvatske vjernike o. Veselko Begić koji je dolazio povremeno iz Hamburga. Godine 1974. misija dobiva svog župnika svećenika Sarajevske nadbiskupije vlč. Josipa Čabraju. Njega je naslijedio Ivo Petrović 1982. Nakon njegova odlaska 1988. godine dušobrižničku skrb u misiji osam mjeseci je vodio o. Mirko Jagnjić, sadašnji voditelj HKM Hamburg. Potom na mjesto voditelja misije dolazi vlč. Vladimir Kljajić kojeg je naslijedio 1994. godine sadašnji voditelj misije, hrvatski franjevac konventualac fra Pero Šestak. U misiji je tijekom proteklih 40 godina bilo 354 krštenih, 90 parova vjenčanih i 25 umrlih.

Tekst i snimka: Adolf Polegubić

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV