Proslava Dana Provincije u Zagrebu

Sv. Jeronim, 30. rujna 2013.

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca proslavila je blagdan svoga zaštitnika sv. Jeronima, svećenika i crkvenog naučitelja, 30. rujna. Dan Provincije posebno je proslavljen na Svetom Duhu u Zagrebu. U 16 sati počeo je u samostanskoj kapitularnoj dvorani program proslave. Fra Ljudevit Maračić, provincijal, pozdravio je sve prisutne (domaće i goste). Potom je najavio program proslave. A bili su prisutni redovnici samostana, klerici-bogoslovi i sjemeništarci (maturanti), te fra Tomislav Glavnik iz Molva i fra Ivan Penava iz Vinkovaca-Novog Sela.

O. Provincijal dao je riječ fra Ivanu Karliću, koji je održao vrlo sadržajno razmatranje u Godini vjere o vjeri u Boga, u Isusa Krista danas. Fra Ivan je iznio vanjske i nutarnje teškoće u pogledu vjere danas. Crkva se suočava s teškoćama vjere, ali mora i odgovoriti na te izazove. Sv. Franjo Asiški odgovorio je na teškoće vjere svoga vremena živeći dosljedno evanđelje.To je i naš put danas: živjeti evanđelje Gospodina Isusa Krista.

Potom je fra Ivan Penava govorio o dokumentima Frame. Tako, on je predstavio dokumente: „Pravilo i Generalne konstitucije FSR-a“, „Smjernice o formaciji redovnika za upoznavanje i asistenciju FSR-a i Frame“, „Priručnik za duhovnu i pastoralnu asistenciju FSR-u i Frami“, „Statut Hrvatskoga nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži“ i „Priručnik za formaciju“ (za razdoblje upoznavanja s bratstvom i priprave za obećanja); ovaj posljednji dokument izišao je samostalno u Hrvatskoj (Zagreb 2013.). Tijekom govora o dokumentima fra Ivan je poticao braću, posebno onu mlađu, na rad s Franjevačkom mladeži. Nabrojio je naše samostane-župe u kojima postoji Frama (Vinkovci-Novo Selo, Zagreb, Sisak, Novi Marof, Mađarevo i Pula-Sv. Ivan). A bilo bi potrebno da uz svaki naš samostan djeluje i Frama.

Potom je bilo predstavljanje trojice naših novozavjetovana klerika:  Fra Marka Parata, fra Vjekoslava Maksimilijana Džijana i fra Roberta Marije Janđela.

Svima prisutnima podijeljena je nova knjiga fra Ivana Karlića „Vjerujem“ i novi broj provincijskog glasila „Fraternitas“ (3/2013).

U 18,30 sati bila je pjevana „Večernja“ u crkvi sv.Antuna, koju je predvodio fra Ljudevit Maračić, provincijal, s bogoslovima i maturantima. A na molitvi „Večernje“ bili uz gore spomenutu braću i vjernici župe sv. Antuna. U 19 sati slavila se sv. Misa, koju je predvodio fra Ljudevit Maračić, provincijal, u koncelebraciji 11 svećenika. Uz domaće svećenike sv. Misu su slavili još: fra Tomislav Glavnik iz Molva i fra Ivan Penava iz Vinkovaca-Novog Sela. U koncelebraciji je bio i fra Maksimilijan Herceg. O. Provincijal je u homiliji ukratko prikazao našu Provinciju kroz povijest te istakao značajnije redovnike s raznih područja redovničke i svećeničke djelatnosti. Poslije Mise bila je večera i zajedničko druženje.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV