Ansambl duhovnog mjuzikla “Život za život” u Poljskoj

Krakov – Ansambl duhovnog mjuzikla “Život za život” iz Zagreba, koji se počeo prikazivati u ožujku ove godine, nalazi se na duhovno-studijskom putovanju u Poljsku. Njihov je cilj obići mjesta koja su povezana sa životom sv. Maksimilijana Kolbea, poljskog franjevca i svećenika, utemeljitelja “Vojske Bezgrešne” koji je 14. kolovoza 1941. godine ubijen u koncentracijskom logoru Auschwitz. Tijekom protekloga vikenda boravili su u Niepokalanowu, gradu Bezgrešne što ga je godine 1927. u središnjoj Poljskoj počeo graditi Kolbe sa svojom subraćom. Uoči dolaska u to duhovno središte, pohodili su Kolbeovu rodnu kuću u Zdunskoj Woli koja danas, u muzejskom obliku, čuva uspomene na njegovo rođenje godine 1894., djetinjstvo i obitelj, te Pabianice, gradić u kojem je Kolbe 1907. doživio Gospino viđenje dviju kruna – bijele i crvene, simbole čistoće i mučeništva. To hodočašće četrdesetak članova zbora sastavljenog od mladih iz više zagrebačkih župa koriste i za promociju pjesama iz mjuzikla koje pjevaju u poljskim crkvama.
Producent mjuzikla fra Ivan Bradarić istaknuo je nakanu takvog rada s mladima. “Mladi pokazuju i zanimanje, ali i strahopoštovanje prema sv. Maksimilijanu Kolbeu kojega su upoznavali i kroz knjigu i kroz pjesme. A sada su mu još bliži u njegovoj rodnoj zemlji, Poljskoj, u kojoj je stvarao i stvarno dao život za Život”, istaknuo je fra Ivan u razgovoru za Hrvatski katolički radio i naglašava koliko je važno duhovno ulagati u mlade. “Cijeli projekt nije upitan, jer je okupio mlade koji žele kroz primjere svetaca upoznavati ono što nam Crkva nudi. Osjeća se njihova duhovna glad i radoznalost da steknu nešto novo i nešto više. Premda će mnogi reći da je teško s mladima, ali iskustvo nam govori da kada im se ponudi nešto kvalitetno, projekt u kojem potpuno zauzeto i oni mogu sudjelovati, onda odaziv nije upitan. Odaziv sudionika i zainteresiranih za mjuzikl zaista nas je ugodno iznenadio.”
Zbor mjuzikla “Život za život”, nakon što su posjetili i Varšavu, ovoga tjedna pohodi i mjesta vezana uz Ivana Pavla II. – Čenstohovu, Krakov i Wadovice te na kraju i koncentracijski logor Auschwitz u kojem je mučeničkom smrću umro sv. Maksimilijan Kolbe.

Preuzeto sa: IKA (http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=153290)

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV