Svećeničko ređenje fra Josipa Petonjića

Dana 15. lipnja o.g., kardinal Josip Bozanić, zgrebački nadbiskup i metropolit, zaredio je jedanaestoricu novih svećenika: četvoricu za Zagrebačku nadbiskupiju i sedmoricu za redovničke zajednice, među kojima je bio i član naše Provincije fra Josip Petonjić. Koncelebrirali su zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski, provincijali i više od stotinu svećenika, a među brojnim okupljenim vjernicima bilo je i mnoštvo članova obitelji, prijatelja te župljana mladomisnika.
Govoreći o prioritetima u životu svećenika, nadbiskup je istaknuo molitvu rekavši: „Molitva u našem svećeničkom životu ima različite oblike. Može imati oblik liturgijske, zajedničke i osobne molitve. Ipak u svemu je najdublji temelj onaj koji govori o našoj svećeničkoj postojanosti u Kristu, u čemu je specifično ostvarenje naše kršćanske, pa i ljudske egzistencije. Ona uključuje svijest da smo kao svećenici i ljudi i kršćani. Svećenička molitva, osobito molitva Časoslova i molitva euharistijskog klanjanja, pomaže nam očuvati svijest da smo, kao sluge Kristove, na osobit način upravitelji Božjih otajstava“.
Po završetku euharistijskoga slavlja, slavlje se nastavilo kod bratskoga stola u samostanu Svetoga Duha.
Fra Josip Petonjić rođen je u Jajcu (BiH) 1987. godine. U sjemenište franjevaca konventualaca primljen je 2002. godine; svoje prve redovničke zavjete položio je u Cresu 2007. godine, a 2011. godine svečane zavjete. Završio je studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 2012. godine. Za đakona je zaređen 7. listopada 2012. godine u Župi Rastanka dvanaestorice apostola u Novigradu Podravskom po rukama mons. Josipa Mrzljaka, biskupa varaždinskoga. Godinu đakonskoga praktikuma proveo je u Župi sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 15. lipnja 2013. godine u zagrebačkoj prvostolnici po rukama uzoritoga gospodina Josipa kard. Bozanića, nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga. Za svoje mladomisničko geslo uzeo je citat: „Doista, mnogo je zvanih, malo izabranih“ (Mt 22,14). Mladu misu slavit će 14. srpnja u Novigradu Podravskom.

Fra Josipu iskrene čestitke prigodom njegova svećeničkoga ređenja!

Foto: Glas Koncila / Bernard Čović

“]

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV