Pogreb i komemoracija fra Špira Marasovića

 

0001

U četvrtak, 24. svibnja, na splitskom groblju Lovrinac, u grobnicu naše splitske braće, pokopan je naš subrat, fra Špiro Marasović. Sprovodne obrede kao i pogrebnu misu predvodio je splitski nadbiskup i metropolit, mons. Marin Barišić, u pratnji šibenskog biskupa, mons. Ante Ivasa. Na pogrebnoj misi koncelebriralo je oko 150 svećenika, prigodno slovo održao je fra Ljudevit Maračić, naš provincijal. Zbog ograničenog prostora i vremena, održano je svega nekoliko oproštajnih govora, na kraju mise, a kišovito vrijeme nije dopustilo da se i nad grobom održe neki govori.

Iz naše Provincije sudjelovao je lijep broj braće. Osim splitskih fratara, u koncelebraciji je sudjelovalo dvadesetak braće, uz sedmoricu njih iz Slovenske provincije. Iz Zagreba je za tu prigodu krenuo autobus, u kojemu je osim spomenute braće bilo nešto redovnica i svjetovnjaka, poštovatelja pok. fra Špire. Nakon sprovoda braća splitskog samostana priredila su vrlo ukusan domjenak za fratre, rodbinu i ostale prijatelje pokojnoga subrata.

Dan kasnije, u petak, 24. svibnja, na inicijativu i u organizaciji Komisije „Justitia et Pax“ Hrvatske biskupske konferencije, u prostorijama ove Konferencije održana je prigodna komemoracija u počast pok. fra Špire. Sudjelovalo je tridesetak poštovatelja i prijatelja fra Špira, dvanaestak braće iz zagrebačkog samostana i klerikata. Na komemoraciji je govorio mons. Vlado Košić, predsjednik Komisije „Justitia et Pax“, dr. Gordan Črpić, tajnik iste komisije, prof. Tonči Matulić, dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, i prof. Stjepan Baloban, predsjednik Nacionalnog centra za promicanje društvenog nauka Katoličke crkve u Zagrebu. Svi su oni s raznih vidika osvijetlili lik i ulogu fra Špira u određenim pastoralno-znanstvenim ustanovama. Na kraju je fra Ljudevit Maračić, provincijalni ministar, u petnaestak minuta prikazao presjek životnog opusa pokojnog subrata. Nakon komemoracije uslijedila je prigodna misa, koju je predvodio sisački biskup, mons. Vlado Košić, u koncelebraciji desetak svećenika i prisutnost dvadesetak ostalih sudionika. Sve je završeno vrlo ukusno pripremljenim domjenkom.

 


Galerija

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV