Proljetni susret CEC-a u Nizozemskoj

0008

U nizozemskom mjestu Steylu, svega desetak kilometara udaljenog od njemačkoga grada Ratingena (blizu Duesseldorfa), od ponedjeljka, 15. travnja do petka, 19. travnja ove godine, održano je redovito proljetno zasjedanje Konferencije Srednje Europe, uz sudjelovanje gotovo svih članova. U svemu nas je bilo jedanaest, od dvanaest koji imaju pravo sudjelovanja. Prisustvovao je i naš provincijalni ministar, fra Ljudevit Maračić, a kao predstavnik Generalne uprave, u radu je također u cijelosti sudjelovao fra Miljenko Hontić, generalni asistent CEC-a.

Izbor mjesta ovog susreta bio je pun pogodak. Malo mjesto Steyl poznato je kao nekadašnje žarište misijskog pokreta u cijeloj Katoličkoj crkvi. Pred više od stotinu godina, sada sv. Arnold Janssen, osnovao je misijsku družbu verbita, a kao paralelnu žensku misijsku granu sestre Duha Svetoga (SSpS). Da ne bi samo ostalo na izvanjskom radu, sv. Arnold osnovao je i žensku klauzurnu družbu svagdanjeg klanjanja. Sve ove tri redovničke skupine samostalno, ali u neposrednoj blizini i povezano, žive i rade u velikom središtu u Steylu, koje djeluje poput redovničkog grada, nešto kao Niepokalanow u vrijeme sv. Maksimilijana Kolbea. Naše starije generacije sjećaju se kako smo u klerikatu primali misijsku reviju „StadtGottes“, koja se do nedavna tiskala baš u tom središtu, koje je posjedovalo i veliku tiskaru. Ta se revija rado listala, a urednicima „Veritasa“ znala je poslužiti svojim atraktivnim ilustracijama da se njome i okoriste (ponekad i uz dopuštenje izdavača!). Danas uz malobrojne verbite, redovnice imaju ovdje oko devedeset sestara, a među klauzurnim sestrama ima dvadesetak redovnica. Za razliku od većine redovnica u Nizozemskoj, veći dio sestara misionarki ovdje nosi redovničko odijelo, a klauzurne sestre posebno dojmljive ružičaste habite s bijelim škapularom. I dok se kod vanjskih sestara osjeća snažan trend opadanja zvanja, klauzurne sestre imaju dosta mlađih prinova, što također ukazuje na osjećaj potrebe za unutarnjim životom. Zgrade koje su nekoć primale stotine sestara danas služe uglavnom za pružanje duhovnih usluga njemačkim i nizozemskim katolicima, čak i evangelicima, koji ovdje mogu pronaći vrlo prikladan prostor za rad i molitvu. (Baš onog dana kad smo napuštali centar, došla je skupina od pedesetak evangelika sa svojim pastorom, s namjerom da vikend provedu u duhovnoj obnovi.) Sam pak centar Steyl poprilično je raspršen, pa treba dosta vremena ako se žele obići sve pojedinačne kuće. Ima mnogo prostora za šetnje u prirodi, uređeni su parkovi, napravljen je prekrasan Križni put na otvorenom, a postoji i unutarnje groblje za sestre, gdje je postavljeno oko 550 križeva s natpisima pokopanih sestara. Prva je pokopana 1890. godine, a posljednja potkraj 2012. godine.

* * *

Radni dio susreta protegnuo se na dva puna dana, na utorak i četvrtak, 16. i 18. travnja. Nakon pojedinačnog izvješća odgovornih za jurisdikcije (četiri provincije, jedna provincijska kustodija, pet delegatura), dosta vremena se posvetilo osvrtu na Generalni kapitul i njegovu odjeku u Konferenciji. – Konferencija je razmotrila pitanje njezine uloge u pokušaju rješavanja pitanja eventualnog utrnuća Nizozemske provincije, pri čemu je istaknuto da se personalno može vrlo slabo ili nikako pripomoći, ali da se solidarnost i podrška braći ugrožene jurisdikcije može izraziti na više načina. – O ulozi i odnosima poljskih i rumunjskih fratara koji djeluju u Njemačkoj (prvih ima šezdesetak, a drugih desetak), posebno u vezi s matičnom Njemačkom provincijom (koja sada ima nešto manje od pedesetak pripadnika), izvješćeno je o raznim iskustvima i pokušajima suradnje, koji ipak ostaju izvan institucionalnih struktura, prepušteni često improvizaciji i dobroj volji pojedinog delegata. Tu ima još dosta prostora za dodatne mogućnosti povezanosti i suradnje. A je li dolazi vrijeme o razmišljanju stvaranja jedne njemačke jurisdikcije, koja bi uključila sve nazočnosti braće Reda u Njemačkoj, još je prerano zaključiti, jer se ne želi stvarati fasada bez unutarnjeg sadržaja. – O radu na obnovi Konstitucija izvijestio je fra Janez Kurbus, predstavnik Konferencije u Središnjoj komisiji za obnovu Konstitucija, koja se sada preustrojava, posebno u užem dijelu Središnjeg odbora koji će, temeljem zaključaka Generalnog kapitula, uključivati četiri-pet fratara s punim radnim vremenom, o čemu je dopunio izvješće fra Miljenko Hontić, generalni asistent CEC-a. I dalje ostaje problem suradnje provincijskog animatora, koji mora biti iz redova definitorija, za kojega se priželjkuje veća aktivnost i angažman. – U dodatku radnog dijela susreta imenovani su odgovorni za pojedine komisije CEC-a u sljedećem šestogodištu: fra Janez Kurbus (Slovenija) za obnovu Konstitucija; fra Joseph Fischer (Njemačka) za odgoj; fra Daniele Brocca (Švicarska) za pravdu, mir i ekologiju; fra Nicolas Thenammakhal (Austrija-Indija) za misijsko djelovanje. – Prethodna odluka o uplaćivanju 10 eura po svečano zavjetovanom fratru svake jurisdikcije ostvaruje se od iduće jeseni, kad bi na plenarnom zasjedanju trebalo početi s uplatom (naša Provincija trebat će godišnje u fond za potrebe Konferencije pridonositi oko 650 eura). – S obzirom na termine i mjesta održavanja skupova CEC-a u skoroj budućnosti, odlučeno je da se ovogodišnje jesensko zasjedanje održi od 18. do 22. studenoga u Beču, plenarni skup idućeg proljeća od 19. do 23. svibnja (u organizaciji poljske braće triju delegatura), a jesenski susret iduće godine od 6. do 10. listopada u Zagrebu. – S obzirom pak na tradicionalni JuniorenTreffen, odlučeno je da se iduće godine, od 22. do 26. travnja održi u Njemačkoj (Schwarzenberg), a godinu dana kasnije u Sloveniji.

 


Galerija

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV