Susret bogoslova srednjoeuropskog cetusa u Cresu

Dobre tradicije treba zadržati, stara je poslovica. Jedna od takvih je i „Juniorentreffen“ (susret bogoslova), koji već dugi niz godina organiziraju Provincije franjevaca konventualaca srednje Europe (CEC). Domaćin ovogodišnjeg susreta bio je, od 2. do 6. travnja 2013., creski samostan svetoga Frane, na čelu sa gvardijanom fra Zdravkom Tubom. Tema ovogodišnjeg susreta bila je „Franjevački izvori“. Na istome je sudjelovalo 17 sudionika iz Njemačke, Slovenije i Hrvatske. Tri provincijalna ministra (fra Bernhardin M. Seither, fra Milan Kos, fra Ljudevit Maračić) tri magistra bogoslova (fra Joseph Bodensteiner, fra Danilo Holc i fra Josip Blažević) te dva njemačka, tri slovenska i petorica hrvatskih klerika). Na susretu je aktivno sudjelovao i Generalni asistent za srednju Europu fra Miljenko Hontić.

Susret je započeo u utorak bratskom večerom u blagovaonici creskog samostana, no već u srijedu čekao nas je vrlo intenzivan dan. Čekala su nas dva predavanja i još mnogo toga. Prvo na temu „Uvod u franjevačke izvore“ fra Milana Gele. Drugo predavanje na temu „Oporuka svetoga Franje Asiškog“ održao je fra Ivan M. Lotar. Istoga dana imali smo i predstavljanje svakog klerikata jednim scenskim prikazom. Hrvati su se predstavili scenom „Savršena radost“, Nijemci su odabrali događaj susreta svetoga Franje sa sultanom Melek El Kamilom, dok su slovenska braća pak odabrala događaj susreta s vukom u Gubbiju. Radili smo i po skupinama na istu temu „Franjevačkih izvora“. Predviđeno vrijeme za rad pokazalo se kratkim, te je to jedna od točaka kojoj će se dati više prostora u budućnosti. Radni dio dana završio je plenumom u kapitularnoj dvorani gdje smo razmijenili mišljenja

Istoga dana, Provincijalni Ministar fra Ljudevit, kratko je progovorio o povijesti crkve sv. Frane u Cresu, dok nas je fra Zdravko Tuba proveo kroz samostanski muzej te knjižnicu i arhiv samostana. Navečer smo imali zajedničku večeru te predstavljanje pojedinih nacija i provincija. Slijedeće jutro osvanulo je posve sunčano i toplo kao da je znalo da nam baš takvo vrijeme treba jer pred nama je bilo razgledavanje otoka Cresa. Najprije smo se zaputili u grad Osor gdje smo uz stručno vodstvo velečasnog Vjekoslava, župnika, obišli župnu crkvu i grob sv. Gaudencija te mjesni muzej. Nakon Osora odredište su bile Lubenice gdje smo posjetili neizostavni vidikovac i uživali u pogledu na naš predivni Jadran. Obilazak otoka Cresa zaključili smo posjetom mjestu Valunu gdje smo u sakristiji crkve imali izvanrednu priliku vidjeti poznatu Valunsku ploču – jedan od najstarijih dokumenata na hrvatskom jeziku i glagoljici koji imamo u Hrvatskoj. Uslijedio je bratski ručak na otvorenom uz more.

Nakon kratkog poslijepodnevnog obilaska grada uslijedila je lectio divina franciscana na temu „Molitva pred križem svetog Damjana“ koju je predmolio fra Josip Ivanović. Nakon uvodnog razmatranja i osobne meditacije uslijedila je razmjena iskustava iz razmatranja – colactio, kojeg su animirali hrvatski bogoslovi. Pretposljednji dan susreta, spakiravši stvari zaputili smo se prema Puli. Stigavši u pulskoga sv. Franu, srdačno nas je dočekao gvardijan fra Đuro Vuradin. Razgledavši samostan i crkvu pod vodstvom fra Ljudevita te odmah zatim slavili svetu misu. Uslijedio je ručak te razgledavanje grada Pule i drugog samostana te župne crkve sv. Ivana Krstitelja franjevaca konventualaca uz vodstvo fra Nikole Rožankovića. Po završetku razgledavanja pulskog sv. Ivana zaputili smo se u Zagreb. Kroz istarsku i kvarnersku buru, gorski snijeg pa sve do zagrebačke kiše, sretno i uspješno smo stigli na zagrebački Sveti Duh. Uslijedila je večera, a nakon nje bratsko druženje u klerikatu uz dogovor za slijedeći susret Juniorentreffen koji bi trebao biti održan nagodinu u njemačkom Schwarzenbergu. Posljednji dan susreta započeli smo euharistijskim slavljem koje je u klerikatskoj kapelici sv. Josipa Kupertinskog predslavio fra Miljenko Hontić, Generalni asistent za srednju Europu. Po završetku sv. mise uslijedio je obilazak samostana Svetoga Duha, župne crkve sv. Antuna i okolice.

U ovakvim trenucima svakome kroz glavu prođe psalam 133: „Kako je lijepo, i kako je milo kada braća žive zajedno!“ Vjerujem da su braća iz Njemačke i Slovenije uživala i bila uistinu zadovoljna, bilo samim programom, bilo hrvatskim gostoprimstvom. Tvrde da jesu, a to se i vidjelo na njima. Hrvati svakako jesu. Pokazalo se više nego dobrom idejom da braća bogoslovi održe nekoliko predavanja na zadanu temu, i da animiraju sve skupa te će se to prakticirati i u budućnosti. Nema riječi hvale svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovaj susret realizira. Hvala prije svega dragome Bogu, koji nas ovako predivno okuplja svake godine! Hvala braći u Cresu, Puli i Zagrebu na gostoprimstvu, hvala svim Provincijalima, magistrima i bogoslovima. Neka dobre tradicije poput ove budu njegovane i u budućnosti, jer one su te koje izvrsno i predivno odražavaju duh zajedništva franjevaca konventualaca. Neka ovaj susret bude svima nama poticaj za dublje studiozno i duhovno proučavanje franjevačkih izvora u kojima najbolje i najtočnije odsjeva duh našeg Utemeljitelja – asiškog siromaška – svetoga Franje.

fra Ivan M. Lotar

 


Galerija

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV