VII. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i Frame

Pedesetak duhovnih asistenata koji animiraju bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (Frame) u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini okupili su se po sedmi put na godišnjem nacionalnom tečaju. Susret se održava od 25. do 27. veljače 2013. u Međugorju s temama „Uvođenje u Franjevačke izvore“ i „Noviji dokumenti o Franjevačkom svjetovnom redu i Franjevačkoj mladeži“.

Program je započeo u ponedjeljak 25. veljače 2013. u popodnevnim satima okupljanjem i molitvom srednjega časa u Dvorani Ivana Pavla II. kraj međugorske župne crkve. Moderator rada je bio fra Danijel Rajić OFM, nacionalni duhovni asistent OFS-a u BiH, a okupljene su pozdravili fra Josip Vlašić OFM, nacionalni duhovni asistent Frame u BiH, fra Marinko Šakota, međugorski župnik, te fra Zvonimir Brusač, predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a u Hrvatskoj.

Predavanje „Predstavljanje Franjevačkih izvora“ izložio je fra Pero Vrebac voditelj višegodišnjeg projekta prevođenja, uređivanja i izdavanja „Franjevačkih izvora“. U uvodnom je dijelu iznio sadržaj „Franjevačkih izvora“ koji obuhvaća pisana vrela iz prvih 150 godina franjevaštva. Potom je slušateljima približio dosadašnje hrvatske prijevode „Franjevačkih izvora“ i naglasio je specifičnosti ovog prijevoda koja se sastoji ponajprije u kritičkim verzijama izvornih tekstova koji su se prevađali. Potom je započeo pojašnjavati specifičnosti pojedinih franjevačkih spisa, preporučujući duhovni asistentima da u svojem radu s bratstvima OFS-a i Frame ponajprije krenu s Franjinim pismima, posebno Pismom vjernicima, zatim s Opomenama, jer su ovi spisi izvori promišljanja i duhovnosti sv. Franje, a tek onda s Pravilom i životopisima sv. Franje.

Nakon predavanja i kratke diskusije program je nastavljen svetom misom s vjernicima u župnoj crkve, a potom je uslijedilo i klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. U srijedu 26. veljače 2013. je predviđen nastavak rada na upoznavanju „Franjevačkih izvora“ i predavanje o „Osnivanju novog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda“, dok je za srijedu 27. veljače 2013. predviđeno predavanje o „Smjernicama za osnivanje novog bratstva Franjevačke mladeži“

Na tečaju sudjeluje i fra Martin Gašparič, naš slovenski brat konventualac, kao i naša fra Augustin Kordić, fra Pero Džida, fra Josip Petonjić i fra Ivan Penava.

fra Ivan Penava

 


Galerija

 

{gallery}vijesti/tecaj_medjugorje{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV