Susret provincijske uprave i samostanskih poglavara

0001

Zbog održavanja Generalnoga kapitula i izbivanja Provincijalnog ministra iz zemlje, redoviti godišnji dvodnevni susret uprave i gvardijana održan je tek u veljači, u srijedu i četvrtak, 20. i 21. veljače. Sudjelovali su svi članovi Definitorija i većina gvardijana. U svemu 13 članova. Susretu je drugog dana prisustvovao i fra Miljenko Hontić, generalni asistent, a u dijelu rada sudjelovao je i fra Željko Klarić, provincijski promicatelj zvanja. Lijepo i bratsko ozračje, ugodno druženje i zauzeto zanimanje za stanje u Redu i Provinciji – karakteristike su ovoga susreta.

Na početku je fra Ljudevit Maračić vrlo opsežno iznio svoje dojmove i zapažanja s upravo završenoga Generalnog kapitula, dok će sa službenim zaključcima ovoga skupa braću detaljnije upoznati za vrijeme korizmenih područnih susreta, koji započinju krajem veljače, prema rasporedu koji je (djelomice) utanačen upravo na ovome susretu. Potom je uslijedio niz izvješća o raznim provincijskim ustanovama i djelatnostima, na što se nadovezala diskusija. Potkraj prvog dana započelo je izvještavanje o pojedinim samostanima, a sudionici su imali prigodu tražiti razjašnjenja ili postavljati pitanja. – Drugi radni dan započeo je jutarnjom svetom misom u Kapelici rana sv. Franje, koju je predstavio fra Miljenko Hontić. U daljnjem tijeku rada nastavljena su izvješća pojedinih samostanskih poglavara, nadopunjena kratkom diskusijom, tako da se rad nije previše otegnuo. U završnom dijelu susreta fra Miljenko Hontić je ukratko iznio neke važnije zaključke Generalnoga kapitula, na što je uslijedilo informiranje o programima i planovima za tekuću godinu. Provincijalni ministar podsjetio je na neke termine ovogodišnjih susretanja.

Na kraju susreta Generalni definitor fra Miljenko Hontić obavijestio je braću da je Generalni ministar na upravo završenoj sjednici Definitorija prihvatio naš prijedlog da se redoviti provincijski kapitul održi u Zagrebu, pri samostanu Svetog Duha, od 9. ožujka 2014. dalje, s početkom spomenutog dana uvečer. Službeni saziv Kapitula uslijedit će tijekom ljeta, a pretkapitularne djelatnosti započet će u drugoj polovici rujna ove godine.

 


Galerija

 

{gallery}vijesti/susret_uprave_2013{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV