50. obljetnica svećeničkog ređenja – Svečana akademija

1

U subotu 1. prosinca 2012. godine u Dvorani svetoga Franje na Svetom Duhu održana je svečana akademija u povodu obilježavanja zlatnog svećeničkog jubileja trojice naše redovničke braće.

2. prosinca 1962 godine u crkvi svetoga Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu tadašnji zagrebački pomoćni biskup mons. Franjo Salis Seewis zaredio je petoricu kandidata za prezbitere. Među tom petoricom bila su i trojica naše redovničke braće: fra Bernardin Filinić, fra Damjan Glavaš i fra Ljudevit Maračić. U spomen na taj događaj, a ponajprije kao izraz zahvalnosti svoj trojici braće za predano služenje Crkvi, Redu i Provinciji braća su organizirala Svečanu akademiju. Riječju i slikom podsjetili smo se na spomenuti događaj iz daleke 1962. godine, te smo uspjeli oživjeti stare uspomene od kojih je satkano bogato svećeničko iskustvo sve trojice braće.

Bogoslovi i trojica ministranata na duhovit i zanimljiv način upriličili su kratki scenski prikaz dolaska trojice malenih dječaka (danas zlatomisnika) u zagrebački samostan franjevaca konventualaca s jasnom željom za postati svećenikom.

Budući da se Svečana akademija održala u predvečerje početka Došašća, glazbeni predah bio je obojan adventskim pjesmama u izvođenju gudačkog kvarteta u sastavu Vlatka Peljhan i Viktorija Gubo za violinama, Natalija Anikeeva, viola i Lidija Suchanek violončelo, kao i dvama vrsnim sopranima HNK iz Zagreba Vedrane Šimić i Adele Golac Rilović te majstorskim rukama Simona Dešpalja za klavirom. Spomenuti gudački kvartet kao i solistice izveli su i druga birana djela klasične glazbe pažljivo izabrana za ovu prigodu kako bi proslava bila što potpunija i svečanija.

Hrvatski kazališni i filmski glumac Luka Dragić dramski je interpretirao tekstove Izidora Poljaka, fra Špire Marasovića kao i fra Teofila Hana koji su izabrani za ovu prigodu, a koji govore o vrijednosti svećeničkog poziva. Također nas je glumac upoznao sa zanimljivom i bogatom biografijom sve trojice jubilaraca popraćenim osobnim fotografijama slavljenika. U ime Provincije svoj trojici zlatomisnika čestitao je vikar Provincije fra Josip Blažević koji je tom prigodom svoj trojici uručio i poseban blagoslov Svetoga Oca. Voditeljica Svečane akademije bila je Tanja Popec.

Nakon svečane akademije, u kapelici svetoga Duha održana je pjevana I. Večernja I. nedjelje došašća, svečano liturgijsko slavlje predvodio je fra Damjan Glavaš, jedan od trojice zlatomisnika, a glazbeno i liturgijski animirali su naši bogoslovi.

 


Galerija

 

{gallery}vijesti/50_godina_redenja{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV