Deseti dani otvorenih vrata klerikata

P1013018

U našem klerikatu od 19. do 21. listopada 2012. godine održani su Dani otvorenih vrata klerikata i to deseti put po redu. Ovim jubilarnim Danima odazvala su se devetorica mladića, Zoran iz Viteza, Ivan, Tomica i Luka iz Zagreba, Dragutin i  Dominik iz Pule, Marko i Stjepan iz Splita i Marino iz Daruvara.

Susret je započeo u petak, 19. listopada u prostorijama klerikata na Svetom Duhu međusobnim upoznavanjem, potom je nastavljen molitvom krunice i Večernje. Nakon zajedničke večere u samostanskoj blagovaonici uslijedilo je predstavljanje našega Reda i Provincije. Prvi dan završili smo kratkim klanjanjem u klerikatskoj kapelici i molitvom Povečerja.

Slijedeći dan započeli smo slavljenjem svete mise na latinskom jeziku i molitvom Jutarnje. Nakon doručka, sudionici Dana otvorenih vrata pošli su u kratko razgledavanje samostanskog i župnog kompleksa. Posjetili smo tako župnu crkvu, Sjemenište, Centar za međureligijski dijalog Hrvatski Areopag, Dom svetoga Antuna te izdavačku kuću Veritas. Potom je uslijedila središnja točka subotnjeg dijela programa, a to je bila kateheza o duhovnom pozivu koju izvrsno pripremio i vodio fra Željko Klarić, provincijski promicatelj duhovnih zvanja uz suradnju đakona fra Josipa Petonjića kao i drugih bogoslova koji su govor o duhovnom pozivu potkrijepili svjedočanstvom vlastitog poziva.

Poslije kateheze o duhovnom pozivu uslijedilo je pokorničko bogoslužje s ispitom savjesti koje je vodio fra Josip Blažević te je nakon ovoga pružena mogućnost za sakrament pomirenja u kojem je pomogao i fra Ambroz Knežić.

Nakon meditacije i molitve Srednjeg časa u 15 sati fra Josip Blažević održao je duhovni nagovor o značenju i vrijednosti rada posebno u životu svetoga Franje kao i u našem redovničkom životu. Potom je uslijedilo čišćenje klerikata, uobičajena aktivnost koju mi bogoslovi činimo svake subote.

U subotu navečer, bila je rekreativna večer, u kojem smo uz malo pjesme i različite animacijske igre dan završili u pravom franjevačkom radosnom duhu.

Posljednji dan susreta, u nedjelju, nakon pjevane Jutarnje slavili smo svetu misu u župnoj crkvu koju je predslavio fra Željko Klarić.

Nakon svete mise, fra Josip Ivanović održao je izlaganje o velikanu našega vremena svetom Maksimilijanu Kolbeu te o udruzi Vojske Bezgrešne.

Susret smo završili iznošenjem dojmova svih sudionika koji su se biranim riječima vrlo pozitivno izrazili o projektu Dana otvorenih vrata klerikata kako o samome programu tako i o ideji održavanja ovakvoga događaja jer su mogli iz prve ruke vidjeti, doživjeti i iskusiti, barem na kratko, život jedne redovničke zajednice, upoznati se s posebnostima naše karizme i svjedočenja evanđeoskih vrednota.

 


Galerija

 

{gallery}vijesti/x_dov{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV