Budući apostolat Vojska Bezgrešne

0009

U zagrebačkom samostanu Svetoga Duha održan je od 15. do 18. listopada 2012. program trajne formacije za mlade članove naše provincije i sve zainteresirane. Tema programa je bila „Perspektive apostolata Vojske Bezgrešne u spektru nove evangelizacije.“

Program je započeo zajedničkom molitvom Jutarnje u ponedjeljak 15. listopada 2012. nakon koje su se okupljena braća uputila u Novi Marof gdje se u sklopu našega samostana nalazi Nacionalni centar Vojske Bezgrešne. Tamo nam je o „Elementima nove evangelizacije u životu sv. Franje“ progovorio fra Augustin Kordić, a potom je predavanje „Kronika Vojske Bezgrešne u Hrvatskoj“ održao fra Ljudevit Maračić. S radom Nacionalnog centra upoznao nas je sam provincijski povjerenik za Vojsku Bezgrešne fra Ante Gašparić.

Po povratku u Zagreb program je nastavljen predavanjem fra Zdravka Tube „Međunarodni trendovi u apostolatu Vojske Bezgrešne“, te fra Ivan Bradarić s predavanjem „Medijski apostolat sv. Maksimilijana Kolbea“. Večernju svetu misu predslavio je generalni definitor fra Miljenko Hontić, a ostatak večer je bio predviđen za zajedničko druženje.

Drugi dan programa sudionici su pošli na hodočašće u marijansko svetište Voćin gdje je svetu misu predvodio provincijal fra Ljudevit Maračić, a mjesni župnik vlč. Mladen Štivin nas je upoznao s poviješću, značenjem i trenutačnim pastoralni stanjem svetišta i župe.

Hodočašće je nastavljeno posjetom katedrali sv. Terezije u Požegi i primanjem kod biskupa Antuna Škvorčevića, a potom obilazak zatvora Stara Gradiška koji nam je pokazao načelnik općine Velimir Paušić. Tu smo se sjetili i pomolili za desetoricu članova naše provincije koji su za vrijeme komunističke vlasti u ovom zatvoru robijali.

U srijedu 17. listopada 2012. svetu misu ujutro je predslavio mladomisnik fra Željko Klarić. Predavanje „Perspektive apostolata Vojske Bezgrešne u spektru nove evangelizacije. Pastoralni aspekt“ održao je fra Žarko Relota, a potom je s nekoliko misli braći iznio neka značenja nove evangelizacije. Diskusija koja je potom uslijedila već je počela nazirati neke konkretne ideje i prijedloge za daljnji rad u apostolatu Vojske Bezgrešne. Navečer je održano javno predstavljanje knjige „Vojska Bezgrešne – Narav, teologija, duhovnost“ autora fra Giuseppea Simbula.

Na početku zadnjeg dana programa svetu misu je predslavio fra Augustin Kordić, a radni dio je bio obilježen iznošenjem svjedočanstava asistenata u radu s Vojskom Bezgrešne. Braća su se međusobno obogatila različitim iznesenim iskustvima, a spomenuti su i mnogobrojni već ostvareni projekti poput već osnovanih zajednica Vojske Bezgrešne u Hrvatskoj, časopisa „Apostol Bezgrešne“, vokalno-instrumentalnog sastava „Apostoli mira“, glazbeni festival „Marijafest“, te mnogobrojno upisano članstvo od oko 40.000 članova u Hrvatskoj.

Vrhunac rada je bilo programiranje daljnjeg apostolata Vojske Bezgrešne, gdje su braća kroz vrlo bogatu diskusiju iznjedrila nekoliko točaka programa na kojem bi se trebala ekipno uključiti sva zainteresirana braća u Provinciji. Na kraju se okupljenima obratio provincijal fra Ljudevit Maračić izražavajući radost i zahvalnost zbog okupljanja oko ove važne teme franjevačkog apostolata.

 

fra Ivan Penava

 


Galerija

 

{gallery}vijesti/apostolat{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV