Svečani zavjeti fra Vladimira Vidovića

0005

Piše: fra Josip Ivanović

Na svetkovinu sv. Franje Asiškoga, 4. listopada, u zagrebačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga, pod svetom misom u 19 sati fra Vladimir Vidović, položio je svoje svečane zavjete u Redu franjevaca konventualaca. Svetu misu je predslavio fra Ljudevit Maračić, provincijalni ministar, u zajedništvu s braćom iz Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Svjedoci su bili fra Josip Blažević, vikar Provincije i magister klerika, i fra Ilija Miškić, gvardijan samostana sv. Antuna u Vinkovcima.

U prigodnoj homiliji, fra Ljudevit je rekao: Prihvaćanjem evanđeoskih zavjeta siromaštva, poslušnosti i čistoće mi se svakodnevno borimo protiv raznih ovisnosti koje znaju zarobiti i okovati naše srce, a to su trka za standardom i komformom, to je težnja za postizanjem časti i vlasti, to je popuštanje ugađanjima raznih pohota našeg tijela. Tko to zna kontrolirati, tko se ne predaje tim zamamnim napastima, taj je istinski slobodan, taj uživa plodove svojeg odricanja radi Krista, radi njegova Kraljevstva, taj se stavlja na posvemašnje raspolaganje Bogu, Crkvi, narodu. To nas otvara radostima bratskog života, potiče u svima nama zdravi razvoj osjećaja i ljudske topline, zdrave familijarnosti.“

Po završetku misnoga slavlja, fra Vladimir je zahvalio svima koji su ga svojim molitvama pratili na njegovu putu. Osvrćući se na polaganje svečanih zavjeta, fra Vladimir je rekao: „Svečani „da“, „da“ Bogu, koji sam danas izrekao, satkan je nepreglednog mnoštva malenih i jednostavnih „da“ koji se svakodnevno događaju u jednostavnosti i običnosti redovničkoga života. Ovaj trenutak jest trenutak uistinu velike radosti, u ispunjenosti i svojevrsni vrhunac redovničkoga života.“

Svečano euharistijsko slavlje svojom asistencijom uljepšali su bogoslovi i sjemeništarci franjevaca konventualaca s ministrantima, a pjevanjem župni zbor „Tomislav Talan“.

Kao neposredna priprava za zavjete organizirano je i molitveno bdijenje u srijedu, 3. listopada, koje je predvodio fra Josip Blažević, a animirali su ga bogoslovi.

Fra Vladimir Vidović rođen je u Vinkovcima 1982. godine. U postulaturu franjevaca konventualaca primljen je 2007. godine; svoje prve redovničke zavjete položio je u Cresu 2009. godine. Studira petu godinu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

 


Galerija

 

{gallery}vijesti/vidovic_zavjeti{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV