Đakonsko ređenje fra Josipa Petonjića

0001

Piše: fra Josip Ivanović

O 27. nedjelji kroz crkvenu godinu, 7. listopada, u crkvi Rastanka svetih apostola u Novigradu Podravskom, pod svetom misom u 11 sati fra Josip Petonjić, zaređen je za đakona. Svetu misu je predslavio msgr. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, u zajedništvu s braćom iz  Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, fra Ljudevitom Maračićem, provincijalnim ministrom, fra Josipom Blaževićem, vikarom Provincije i magistrom klerika, te drugom braćom koja su pristigla iz samostana u Molvama, Vinkovcima i Zagrebu; kancelarom Varaždinske biskupije msgr. Antunom Perčićem, župnikom vlč. Nikolom Benkom i drugim svećenicima iz dekanata.

U svojoj homiliji biskup Mrzljak naglasio je važnost đakona u Crkvi, od njezinih samih početaka do današnjega dana, i njegovu spremnost i vjernost onomu što su obećali od svojega krštenja do đakonskoga ređenja. Biskup je rekao kako služenje koje vrši đakon ne prestaje primanjem drugog stupnja svetoga reda – prezbiterata – nego se ono nastavlja do konca života.

Svečano euharistijsko slavlje svojom asistencijom uljepšali su bogoslovi i sjemeništarci franjevaca konventualaca s ministrantima, a pjevanjem župni zbor.

Fra Josip Petonjić rođen je u Jajcu (BiH) 1987. godine. U sjemenište franjevaca konventualaca primljen je 2002. godine; svoje prve redovničke zavjete položio je u Cresu 2007. godine, a 2011. godine svečane zavjete. Završio je studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Godinu đakonskoga praktikuma provest će u Župi sv. Antuna Padovanskoga u Zagrebu (na Svetom Duhu).

 


Galerija

 

{gallery}vijesti/petonjic_dakonsko{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV