Međunarodni simpozij u Splitu i Zadru

0030

1. i 2. listopada 2012. održan je međunarodni znanstveni simpozij „Početci franjevaštva u Hrvata“ povodom 800. obljetnice dolaska sv. Franje na hrvatsku obalu, a u organizaciji Vijeća franjevačkih zajednica Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Organizacijski odbor ovog simpozija najviše je doprinio za njegovo uspješno održavanje: fra Josip Sopta, OFM, predsjednik, fra Ljudevit Maračić, OFMConv te fra Gabrijel Jurišić, OFM. Inicijativu za proslavu ove Franjine godišnjice dao je inače naš samostan sv. Franje u Splitu, a potom su je prihvatili franjevački provincijali Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Iz naše Provincije na ovom simpoziju prisustvovali su redovnici iz Splita: fra Pero Džida, fra Žarko Relota, fra Teofil Majić, fra Špiro Marasović, fra Žarko Mula i fra Roko Bedalov; iz Zagreba: fra Ljudevit Maračić, provincijal, fra Josip Blažević, fra Alojzije Litrić, fra Augustin Kordić, fra Ivan Radeljak, fra Ivan Bradarić, fra Željko Klarić, te bogoslovi: fra Vladimir Vidović, fra Filip Pušić, fra Milan Gelo, fra Josip Ivanović i fra Ivan Lotar; iz Šibenika: fra Nikola Roščić; iz Visa: fra Damjan Glavaš; iz Cresa: fra Zdravko Tuba i dva postulanta (Vilček Novački i Antun Radovanić). Ovdje spominjemo i dva naša redovnika iz Slovenske provincije: fra Milana Kosa, provincijala, i fra Marijana Vogrina, te iz Italije: fra Giancarla Corsini, provincijal Markeške provincije, i fra Angela Paleri, iz Zambijske provincije (inače prije Markeške). A još su iz Italije bila dva redovnika OFM (jedan od njih provincijalni ministar) i jedan franjevac kapucin (vikar njegove Provincije).

Prvi dio simpozija održan je u samostanu sv. Franje na obali u Splitu, 1. listopada 2012., s početkom u 15 sati. Brojne uzvanike pozdravili su fra Josip Sopta, fra Ljudevit Maračić, fra Ivan Paponja, predsjednik Vijeća franjevačkih zajednica, don Ivan Ćubelić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije, gospodin Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije. A bila je prisutna i gospođa Maja Munivrana, pročelnica za kultura grada Splita.

Drugi dio simpozija održan je u samostanu sv. Franje u Zadru, 2. listopada 2012.., s početkom u 15 sati. Brojne uzvanike pozdravili su: fra Andrija Bilokapić, provincijalni ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, te dr. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski.

Uz još neke predavače na simpozij nije mogao doći zbog bolesti i održati svoje predavanje ni naš fra Tomislav Mrkonjić OFMConv.

Toma Čelanski, prvi Franjin životopisac, posvjedočio je da je Franjo šest godina nakon obraćenja (1212.), želeći otići u Siriju propovijedati Evanđelje Saracenima, dospio s lađom tjeranom protivnim vjetrovima na obale Hrvatske (Sclavonije) (1Čel 55). Više predavača pokušalo je uvažiti tradicije raznih dalmatinskih gradova, pa i Istre, koji se otimaju za taj Franjin boravak. Neki predavači povezali su ove tradicije s možebitnim Franjinim boravkom u više dalmatinskih gradova za vrijeme njegovog povratka iz Sirije 1220. godine. Predavači su nastojali prikazati početke franjevaštva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (XIII. stoljeće). Ovaj simpozij je od velike koristi i zato što je okupio velik broj franjevaca raznih ogranaka te redovnica više franjevačkih družbi.

 


Galerija

 

{gallery}vijesti/simpozij_800{/gallery}

 

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV