Dan Provincije proslavljen u Splitu

0001

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca koventualaca proslavila je svoga zaštitnika, sv. Jeronima, crkvenog naučitelja, 30. rujna 2012., na poseban način u samostanu i crkvi sv. Franje u Splitu. Na ovu proslavu okupilo se više redovnika iz Zagrebu na čelu s fra Ljudevitom Maračićem, provincijalom, bogoslovi s magistrom fra Josipom Blaževićem, potom redovnici iz Šibenika sa svojim samostanskim vikarom fra Nikolom Roščićem, postulanti iz Cresa s magistrom fra Zdravkom Tubom, dva redovnika iz bratske Slovenske provincije minorita s provincijalom fra Milanom Kosom i redovnici domaćeg samostana sv. Franje na čelu s gvardijanom fra Perom Džidom.

U samostanskoj dvorani u 17 sati braća su najprije molila Večernju blagdana sv. Jeronima. Potom je sve prisutne pozdravio fra Ljudevit Maračić, provincijal, zahvalivši samostanu sv. Franje na gostoprimstvu. Zaželio je svima ljubav prema Svetom pismu sv. Jeronima. Fra Nikola Roščić predstavio je prisutnima svoje dvije najnovije knjige: „Sv. Frane brodolomac“, napisanu prigodom ovogodišnje proslave 800. obljetnice dolaska sv. Franje  Asiškoga u naše krajeve, i „Samostan sv. Frane u Splitu“. Obje knjige su vrijedne i preporučujemo ih našoj braći u Provinciji na čitanje! Ovaj program obogatili su pjevanjem i sviranjem fra Martin Jaković i fra Micahel Pavić.

U 19 sati fra Ljudevit Maračić, provincijal, predvodio je sv. Misu u crkvi sv. Franje, u koncelebraciji 15 svećenika i uz sudjelovanje većeg broja vjernika. U propovijedi se fra Ljudevit dotakao kratkoga povijesnog naziva naše Provincije te 800. obljetnice dolaska sv. Franje u naše krajeve (1212.), zahvalivši se svima koji su uzeli udjela u ovim proslavama, a posebno fra Žarku Reloti.

Proslava Dana Provincije završila je zajedničkom večerom u 20 sati u samostanu sv. Frane.

Sveti Jeronime, zaštitniče Provincije, moli za nas!

 


Galerija

 

{gallery}vijesti/dan_provincije_2012{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV