Nova knjiga o sv. Franji

0001

Knjiga “Sveti Franjo Asiški – Prvenstvo ljubavi” predstavljena je u utorak 25. rujna u Dvorani sv. Franje na zagrebačkom Svetom Duhu.

Ovo je priča o maloj skupini pripadnika Franjevačkoga svjetovnoga reda na hodočašću po franjevačkoj Italiji, pod vodstvom pustinjaka Petera Calvaya. On im prikazuje samu suštinu kršćanske duhovnosti, koju su krivovjerja bila iskrivila, a Franjo ponovno vratio. Potom objašnjava na koji je način prvenstvo ljubavi ključ za razumijevanje franjevačke duhovnosti te kako je ono polazište duhovnosti svetoga Bonaventure, kao i „mistične teologije“ Ivana Duns Scota. Ova je duboka teologija iznesena s posvemašnjom jasnoćom te ostvarena u životima dvoje hodočasnika koji se jedno drugome predaju za čitav život.

Urednik izdanja i animator večeri fra Ivan Bradarić predstavio je najprije autora, engleskog pisca duhovnoga štiva i novinara, Davida Torkingtona, čije priloge priređivač ove knjige, časopis Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga, u rubrici Duhovnost objavljuje od listopada 2006. godine, a od siječnja 2010. u istoj rubrici časopis započinje objavljivati priloge o svetom Franji Asiškome i njegovu vremenu što će kasnije poslužiti kao glavni materijal za objavljivanje ove knjige.

O knjizi su govorili Stjepan Lice i dr. sc. fra Nikola Vukoja. Lice je napisao predgovor hrvatskom izdanju Torkingtonove knjige, a u svome obraćanju istaknuo je kako pisac u ovoj knjizi prepunoj snažnih uvida svjedoči o svojoj potrazi za autentičnim Franjom Asiškim, a kroz to i o svojoj potrazi za autentičnim i živim Evanđeljem. Ispisujući stranice ove knjige David Torkington nastoji čitatelju posvijestiti temeljnu poruku Franje Asiškog (i ohrabriti ga za to iskustvo): da je o Bogu samo ljubavlju moguće govoriti. Da ga je samo ljubavlju moguće prepoznati. I da je smisao ljudske egzistencije ljubiti i biti ljubljen te da je u tome temeljna Božja namjera s vijekom, rekao je Lice.
Upravo prvenstvo ljubavi, podnaslov knjige, tema je koju je posebno protumačio dr. Vukoja, franjevački teolog i vrsni poznavalac ranih franjevačkih teologa, koje autor obrađuje u ovoj knjizi: sv. Bonaventuru i bl. Duns Škota. Ovo je jedan novi i ujedno ispravni vid čitanja života sv. Franje koji nam otkriva kako je na prvome mjestu ljubav kojom Krist spašava čovjeka, a žrtva je sredstvo, istaknuo je dr. Vukoja.

Večer predstavljanja knjige glazbeno su uljepšale Mirta Lice na harfi i Ana Lice, sopran.

(Tekst: IKA i Veritas; Foto: Nikola Volarić)

 


Galerija

 

{gallery}vijesti/Torkington{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV