Početak novicijata

nov2

Piše: fra Josip Ivanović

Na blagdan Rana svetoga Franje, 17. rujna 2011. godine, ovogodišnji kandidati naše Provincije, Franjo Škarec, Marko Parat, Robert Janđel i Vjekoslav Džijan, obredom oblačenja redovničkoga odijela započeli su godinu kušnje ili novicijata u asiškom Svetom samostanu. Obred oblačenja započeo u 12 sati procesijom četrnaestorice mladića prema grobu svetoga Franje, gdje je uslijedila molitva Srednjega časa.

Nakon otpjevanih psalama, kratkoga čitanja te odlomka iz franjevačkih spisa, fra Giuseppe Piemontese, kustos Asiške kustodije i predslavitelj obreda, biranim je riječima potaknuo i ohrabrio mladiće koji su se odlučili odazvati Gospodinovu pozivu u nasljedovanju Krista siromašnoga po primjeru svetoga Franje. U ime bratstva asiškoga Svetog samostana izrazio je kandidatima dobrodošlicu, izjavivši kako ih zajednica prima s velikom radošću.

Magister fra Alfredo je blagoslovio habite koje su kandidati obukli i tim činom postali novaci, mala braća konventualci.

Ovogodišnji novicijat u Asizu ima četrnaest novaka: osmoricu mladića iz Italije, četvoricu iz Hrvatske, po jednog iz Francuske i Mađarske.

Obredu je prisustvovala delegacija iz Hrvatske s fra Zdravkom Tubom i fra Josipom Ivanovićem, dvojicom postulanata, Vilčekom Novačkim i Antunom Radovanićem, a sudjelovao je i fra Stjepan Brčina, koji je u Asizu.

Novacima fra Franji, fra Marku, fra Robertu i fra Vjekoslavu sve najbolje na njihovu putu nasljedovanja Gospodina, po uzoru na sv. Franju.

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV