Susret odgovornih za odgoj u Cresu

0001

Od 5. do 7. rujna ove godine samostan sv. Franje u Cresu bio je domaćin odgovornih u odgoju iz područja Srednje Europe (CEC). Iz Rima je sudjelovao fra Miljenko Hontić, generalni asistent CEC-a, i fra Lindor Alcides Tofful, generalni tajnik za formaciju. Iz Njemačke provincije, uz provincijala fra Bernardina, sudjelovala su i dva odgojitelja (fra Joseph i fra Andreas), skupinu iz Slovenije predvodio je provincijal, fra Milan (trenutno kao potpredsjedik zadužen za rad CEC-a) s dvojicom subraće (fra Danilo i fra Andrej), a iz naše Provincije bila su sva tri odgojitelja (fra Josip, fra Zdravko i fra Ivan B.), uz provincijala fra Ljudevita. U svemu dvanaest sudionika.

Jedan od ciljeva ovog susreta, prvoga takve vrsti na razini naše Konferencije, bio je pokušaj promicanja i poboljšanja uzajamne suradnje na području odgoja. Prvog dana rada odgojitelji su s poglavarima najprije predstavili stvarnost i stanje svojih jurisdikcija s obzirom na odgoj, bilo početni, bilo trajni. Drugog dana je generalni tajnik za odgoj, fra Lindor, održao dva predavanja. U prvome je ocrtao globalni okvir Generalnog tajništva i Međunarodne komisije za odgoj, a u drugome je predstavio nekoliko specifičnih tema na kojima su u posljednje vrijeme radili. Potom je generalni asistent ove Konferencije, fra Miljenko, u svojem opsežnom izvješću iznio neke prijedloge i sugestije za poboljšanje formacije unutar naše Konferencije.

Jedno popodne posvećeno je rekreativnom i kulturnom programu. Braća su razgledala samostan, a potom pohodila neka mjesta na otoku: Osor, Lubenice i Valun, gdje su sudionici iskušali dio mediteranske ponude naših kvarnerskih kuhinja. Na kraju dana u creskom klaustru prikazan je vrlo uspjeli video-film koncerta koji je nekoliko dana ranije na istom mjestu održao poznati zbor Bazilike sv. Franje iz Asiza. Susret je završio trećeg dana, kada su se braća razišla, a neka krenula put Asiza, gdje su dan kasnije, u bazilici sv. Franje, ovogodišnji novaci (među njima i naš fra Ivan Lotar), u ruke Generalnog ministra, položili svoje prve redovničke zavjete.

 


Galerija

 

{gallery}vijesti/odgoj_cres{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV