Prvi zavjeti – Ivan M. Lotar

0003

U subotu, 8. rujna, na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, u bazilici svetoga Franje u Asizu svoje prve redovničke zavjete, nakon godinu dana novicijata provedenog u Svetom samostanu, položio je fra Ivan Marija Lotar u ruke generalnog ministra Reda franjevaca konventualaca, fra Marca Tasce.

Euharistijsko slavlje predslavio je sam general u koncelebraciji s provincijalima redovničkih kandidata. Sveta misa započela je u 10 sati u Donjoj bazilici svetoga Franje. Svetoj misi i obredu redovničkog zavjetovanja prisustvovali su brojni redovnici iz više provincija Reda, kao i rodbina novozavjetovanika.

Obred redovničkog zavjetovanja započeo je nakon navještaja Evanđelja prozivkom kandidata koji imaju biti zavjetovani. Svojim odgovorom: Evo me!, kandidati su izrazili svoju spremnost služiti Gospodinu po uzoru na svetoga Franju živeći u poslušnosti, siromaštvu i čistoći.

Nakon prigodne propovijedi uslijedio je obred redovničkog zavjetovanja, svaki pojedini kandidat je pristupio generalnom ministru i stavivši svoje ruke u njegove izrekao obrazac zavjetovanja. Potom je uslijedila predaja Pravila i Konstitucija Reda. Nakon toga, svi okupljeni redovnici pružili su znak mira novozavjetovanicima i na taj način izrazili prihvaćanje najmlađih članova svojih provincija.

Osim kandidata iz Hrvatske provincije zavjetovala su sedmorica redovnika iz talijanskih provincija, trojica kandidata iz Kustodije Bliskoga Istoka i Svete Zemlje te po jedan kandidat iz Francuske i Austrijske kustodije našega Reda.

Ovome uistinu svečanom i ujedno franjevački jednostavnom obredu iz Hrvatske provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca nazočili su fra Miljenko Hontić, generalni asistent našega Reda, fra Josip Blažević, vikar Provincije i magister bogoslova, fra Zdravko Tuba, gvardijan u Cresu i magister postulanata i novaka, i bogoslov fra Milan Gelo.

 


Galerija

 

{gallery}vijesti/lotar_zavjeti{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV