Pripreme za novicijat

0002

Naša četvorica postulanata u Rimu se učenjem talijanskog jezika pripremaju za godinu novicijata, koja im počinje u Asizu sredinom rujna. Objavljujemo pismo upućeno braći u Provinciji.

Draga braćo kao što već znate nas četvorica postulanata Marko, Robert, Vjekoslav i Franjo započeli smo 10. srpnja ove godine tečaj talijanskoj jezika na Seraphicumu u Rimu. Iz Hrvatske nas je dopratio fra Josip Blažević, a ovdje je odgovornost za nas preuzeo fra Jesus Ceballos iz Kolumbije. Kako je nakon tri tjedna ponovno otišao u rodnu  Kolumbiju, njegovu je dužnost preuzeo fra Gabrijel s Filipina.

Sam tečaj jezika podijeljen je u tri grupe, jedna napredna i dvije početne. Tako smo  od nas četvorice, po dvojica u početničkim grupama. U svakom razredu ima nas otprilike desetak. Predavači  su mladi i talentirani ljudi s iskustvom i svi smo zavoljeli način na koji rade. Predavanja su osmišljena tako da nas pojedinim igrama ili grupnim zadacima animiraju i potiču na komunikaciju, pa tako brže i lakše učimo. Nastavu imamo svakim radnom danom od 9 do 12,45, a u popodnevnim satima imamo vrijeme za  rješavanje zadataka i učenje. S druge pak strane puno pridonosi sv. Misa i  molitva  brevijara na talijanskom jeziku, s čime  smo počeli od prvog dana. U početku je bilo teško čitati, i točno izgovarati  riječi i razumjeti, ali sada je već  pomalo  lakše i djelomično razumijemo čitane tekstove, a počeli smo i s redovitim sudjelovanjem  u liturgijskim čitanjima.

Od dolaska ovdje puno smo lijepog i korisnog vidjeli i doživjeli, stekli nova poznanstva i prijateljstva, upoznali braću fratre iz raznih dijelova svijeta. Posebno su nas pak veselili zajednički izleti, bolje reći hodočašća, od kojih  ističemo Asiz, La Vernu i Orvieto. Također smo posjetili našeg subrata fra Tomislava Cvetka, koji je za vrijeme naših prvih dana bio na zamjeni ispovjednika u vatikanskoj bazilici. Nekoliko dana  nakon toga posjetili smo i generalnu upravu Reda, gdje su nas ugostili naš generalni asistent fra Miljenko Hontić i ostala braće kurije. A iskoristili smo priliku za razgledavanje samostana i bazilike sv. Apostola.  Susreli smo se i s grupom mladih iz Zagreba, koja je sudjelovala na međunarodnom susretu Franjevačke mladeži u Asizu, a koju je predvodio fra Ivan Penava.

Pomalo nam stvaraju poteškoće i nelagodu velike vrućine i sparine, pa se tako često sjetimo naše braće u Cresu gdje smo se u godini postulature za takvih  vrućina rashladili u moru. Ovom prilikom pozdravljamo našeg magistra fra Zdravka Tubu, fra Ferdinanda i fra Maksimilijana, koji su nas vodili i usmjeravali u godini postulature, a ujedno pozdravljamo i ohrabrujemo nove postulante i želimo im uspješnu i plodonosnu godinu. Svu braću u provinciji od srca pozdravljamo i želimo svako dobro!

 

Postulanti u Rimu

 


Galerija

 

{gallery}vijesti/novicijat_Rim{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV