Dr. Nikola Benković proglašen dobrotvorom Provincije

0006

Na blagdan Uzašašća Gospodinova, 17. svibnja 2012., fra Ljudevit Maračić, provincijal, proglasio je u Samostanu Svetog Duha u Zagrebu na početku večere dr. Nikolu Benkovića, osobnog liječnika braće spomenutog Samostana, dobročiniteljem Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. U svom govoru o. Provincijal je naveo razloge za dodjelu ovog priznanja: osobite zasluge dr. Benkovića, pažnju i nesebično pružanje zdravstvenih usluga ne samo braći zagrebačkog Samostana Svetog Duha, nego i mnogoj drugoj braći iz ostalog dijela Provincije. Ove usluge dr. Benković čini vrlo marno već 25 godina. Kod ovog proglašenja fra Ljudevit se pozvao na sjednicu Provincijskog definitorija od 6. ožujka ove godine, na kojoj je usvojen taj prijedlog. 

U našem Redu i Provinciji ustaljena je praksa proglašavanja zaslužnih dobročinitelja dobrotvorima. Ovim se dr. Nikola Benković uključuje u red duhovne subraće, „koja uživaju sve duhovne blagodati uobičajene od pamtivijeka u dugoljetnoj povijesti Reda i Provincije“. 

O. Provincijal je završio svoju zahvalu i proglašenje dobročiniteljem dr. Benkovića željom da mu Gospodin, „po zagovoru svetog oca Franje, obilato uzvrati i naplati sve dosad učinjeno i što će još uslijediti“. 

Dr. Nikola Benković zahvalio se na ovom činu pažnje i zahvalnosti prema njemu, što on u svojoj skromnosti nije očekivao. On smatra da je učinio i čini braći Samostana Svetog Duha u Zagrebu i drugoj braći u Provinciji, koja zatraže njegovu pomoć, samo ono što kao liječnik treba činiti. 

Uz povelju priznanja dr. Benkoviću je uručen i medaljon s likom sv. Jeronima, zaštitnika naše Provincije, rad akademskog slikara Vlade Radasa.


Galerija

 

{gallery}vijesti/benkovic{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV