Galdovo primilo mlade

0003

Proteklog vikenda 5. i 6. svibnja 2012. u Sisačkoj biskupiji je održan Susret hrvatske katoličke mladeži u čijoj organizaciji su sudjelovala i naša braća galdovačkog samostana sa župljanima župe sv. Josipa Radnika. 

Prvog dana Susreta u Sisku se okupilo oko 25.000 mladih, a liturgijski program je održan kod crkve sv. Kvirina u Sisku. Drugi dan susret se nastavio po pojedinim župama Sisačke biskupije, pa su tako i naša braća u Galdovu fra Nikola Jureta, fra Pero Kelava i fra Matija Antun sa svojim župljanima organizirali noćenje za oko 680 mladih. Fra Nikola Jureta je kao član Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži sudjelovao i u cjelokupnoj pripremi ovog susreta. 

Među gostima su bila i braća iz naših drugih samostana s mladima iz župa u kojima djeluju. Tako su iz Splita došli fra Žarko Relota i fra Roko Bedalov s mladima iz župe sv. Stjepana pod borovima, iz Pule je došao fra Nikola Rožanković s mladima iz župe sv. Ivana, zatim fra Tomislav Glavnik s mladima Virovskog dekanata, fra Zlatko Vlahek s mladima vinkovačkih župa, fra Ivan Penava s mladima iz zagrebačke župe sv. Antuna, te mladi iz župa sv. Antuna u Novom Marofu i sv. Vida i Jurja u Mađarevu. 

Uz svećenike iz naše provincije bila je tu i s. Daria Bota s mladima iz splitske zajednice „Isus je put“, zatima fra Tino Labrović OFM s mladima iz Sinja, fra Tomislav Hrstić OFM s mladima iz Pule, fra Stipo Karajica OFM s mladima iz Sesvetske Sopnice i Gračana, don Elvis Knežević s mladima iz Benkovca, vlč. Josip Štefančić s mladima iz Plitvica i Korenice, te s mladima iz Bosne i Hercegovine fra Ivica Baketarić OFM iz Bugojna i s. Marinela Zeko iz Zenice i Gromljaka. 

Misno slavlje kod župne crkve sv. Josipa Radnika predslavio je šibenski biskup Ante Ivas. Na početku mise, koja je započela u 11 sati, pozdravne riječi svim okupljenima uputio je župnik fra Nikola Jureta. Osvrnuvši se u homiliji na netom pročitana misna čitanja biskup Ante mladima je protumačio djelovanje sv. Pavla prije i poslije njegovog susreta s Isusom Kristom. U susretu s Isusom sv. Pavao je oslijepio, te nakon što je prihvatio Isusa Krista kao novo svjetlo svoga života počeo je gledati svoj život na novi način. Primjer je to kojim je biskup pozvao mlade da nadahnuti geslom susreta „U svjetlosti hodimo“ prihvate Krista kao svjetlo svojega života. Kao primjer starijim i odraslim kršćanima istaknuo je sv. Barnabu koji je nakon obraćenja sv. Pavla pozvao braću da ga prihvate u svoju kršćansku zajednicu. U njemu vjernici mogu prepoznati poticaj za prihvaćanje mladih po kojima Krist svima nama daruje mnogo toga dobroga. 

Misno slavlje su glazbeno i pjevački pratili mladi iz splitske župe sv. Stjepana pod borovima. Pred kraj mise uslijedilo je predstavljanje pojedinih zajednica i prigodno darivanje, a nakon svete mise organiziran je zajednički objed za sve goste u galdovačkoj osnovnoj školi, te u društvenim domovima u Hrastelnici i Palanjku, čime je završio službeni dio Susreta. 

fra Ivan Penava


Galerija

 

{gallery}vijesti/Galdovo{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV