Dani otvorenih vrata klerikata franjevaca konventualaca

0008

Uoči Nedjelje Dobroga Pastira, kada Crkva obilježava Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, u našem klerikatu održani su IX. dani otvorenih vrata. Našem pozivu odazvala su se šestorica mladića, Antun iz Velike Gorice, Filip iz Milne na otoku Braču, Vilček, Pavao i Josip iz Zagreba te Jurica iz Polača kod Biograda na moru.

Susret smo započeli u petak, 27. travnja u prostorijama klerikata na Svetom Duhu, slijedilo je međusobno upoznavanje kao i predstavljanje našega Reda i Provincije koje je izvrsno pripremio fra Milan Gelo. Nakon zajedničke večere u samostanskoj blagovaonici uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio magister fra Josip Blažević.

Subotu smo započeli slavljenjem svete mise na latinskom jeziku i molitvom Jutarnje. Nakon doručka, uslijedio je kratki duhovni nagovor fra Josipa Blaževića o značenju i vrijednosti rada posebno u životu svetoga Franje kao i u našem redovničkom životu. Potom je uslijedilo čišćenje klerikata, uobičajena aktivnost koju mi bogoslovi činimo svake subote dopodne. Nakon toga, fra Vladimir je poveo sudionike Dana otvorenih vrata u kratko razgledavanje samostanskog i župnog kompleksa. Posjetili smo tako Centar za međureligijski dijalog Hrvatski Areopag, Dom svetoga Antuna te izdavačku kuću Veritas u kojem nas je lijepo dočekao i primio glavni urednik Veritasa fra Ivan Bradarić. Nakon sinoćnje prezentacije o povijesti Reda kao i upoznavanja s temeljima franjevaštva, cilj današnjeg razgledavanja bio je upoznati potencijalne kandidate s našim aktualnim djelatnostima i poslanjem, kao našem franjevačkom odgovoru na potrebe suvremenoga čovjeka i izazove vremena u kojem živimo.

Poslije razgledavanja uslijedilo je pokorničko bogoslužje s ispitom savjesti koje je vodio fra Ivan Bradarić te je nakon ovoga pružena mogućnost za sakrament pomirenja u kojem je pomogao i fra Alojzije Litrić.

Nakon ručka i poslijepodnevnog odmora susret smo nastavili kratkim uvodom u kršćansku meditaciju  i meditacijom koju je izvrsno pripremio fra Filip Pušić te smo potom izmolili molitvu Srednjega časa.

Potom je uslijedila središnja točka današnjega programa, a to je bila kateheza o duhovnom pozivu koju je pripremio fra Ivan Bradarić. Temeljno pitanje koje je fra Ivan postavio bilo je Zašto razmišljati o duhovnom pozivu? Te je ponudio vrlo konkretne odgovore o potrebi i nužnosti odgovora na redovnički i svećenički poziv koji je upućen određenim pojedincima u vremenu u kojem žive. U drugom dijelu kateheze fra Ivan je govorio  o znakovima poziva te o potrebi otvaranja Božjoj volji. Svoje izlaganje zaključio je pitanjem koje si svaki onaj koji razmišlja o duhovnom pozivu mora ostaviti te dati vlastiti odgovor, a to je Što Bog očekuje od mene? Nakon izvrsne kateheze uslijedila su osobna svjedočanstva kako nas bogoslova tako i fra Ivana i fra Alojzija o vlastitom odgovoru na duhovni poziv. Nakon svjedočanstava, uputili smo se u klerikatsku kapelicu te smo imali pjevanu Večernju koju je predslavio đakon fra Željko.

U subotu navečer, bila je rekreativna večer, u kojem smo uz malo pjesme i različite animacijske igre dan završili u pravom franjevačkom i bratskom duhu prožetim iskrenom radošću.

Posljednji dan susreta, u nedjelju, nakon pjevane Jutarnje slavili smo svetu misu u župnoj crkvu koju je predslavio fra Martin. U svojoj homiliji govoreći o duhovnim zvanjima i potrebi molitve za sve nas koji živimo duhovno zvanje posebno se osvrnuo i na Dane otvorenih vrata klerikata kao pozitivnom primjeru rada na promociji duhovnih zvanja.

Nakon svete mise, fra Josip Ivanović održao je izlaganje o velikanu našega vremena svetom Maksimilijanu Kolbeu te o udruzi Vojske Bezgrešne. Na kraju svoga izlaganja, fra Josip je upriličio svečano primanje novih članova Vojske Bezgrešne u klerikatskoj kapelici.

Susret smo završili, u nedjelju 29. travnja, iznošenjem dojmova svih sudionika koji su se biranim riječima vrlo pozitivno izrazili o projektu Dana otvorenih vrata klerikata kako o samome programu tako i o ideji održavanja ovakvoga događaja jer su mogli iz prve ruke vidjeti, doživjeti i iskusiti, barem na kratko, život jedne redovničke zajednice, upoznati se s posebnostima naše karizme i svjedočenja evanđeoskih vrednota.

Galerija


{gallery}/vijesti/9_DOV{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV