Susret Hrvatske i Slovenske provincije

0018

Tradicionalni susret u uskrsnom vremenu članova Hrvatske i Slovenske provincije franjevaca konventualaca bio je na blagdan sv. Marka, 25. travnja 2012., u samostanu sv. Frane u Šibeniku. Okupljanje je bilo u 10 sati. Domaćini su bila braća šibenskog samostana: fra Nikola Roščić, vršitelj službe gvardijana, fra Gracijan Gašperov i i fra Vitomir Glavaš. Braća iz Hrvatske provincije došla su: iz samostana Svetog Duha u Zagrebu na čelu s fra Ljudevitom Maračićem, provincijalom, iz samostana sv. Frane u  Splitu, iz samostana sv. Ivana Krstitelja u Puli, postulanti iz Cres, i fra Paško Mandurić iz Njemačke; ukupno 18 redovnika i 5 postulanata. Iz Slovenske provincije došla su 22 redovnika iz raznih samostana: Ptuja, Ljubljane, Ptujske Gore, Pirana, Videma pri Ptuju …) na čelu s fra Milanom Kosom, provincijalom.

Nakon dobre okrepe fra Nikola Roščić je jako lijepo i stručno upoznao u 11 sati braću  dviju provincija s dragocjenom knjižnicom šibenskog samostana. Ta knjižnica je vrlo bogata s pergamanema, kodeksima, inkunabulama, i drugim vrijednim knjigama. Knjižnica je nedavno obnovljena i stručno uređena. Još joj nedostaje digitalizacija.

U 12 sati bilo je slavlje sv. Mise u crkvi sv. Frane odnosno nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavilića. Misu je predvodio fra Miljenko Hontić, generalni asistent CEC-a, u koncelebraciji 32 svećenika. Zbor crkve sv. Frane pjevao je vrlo lijepo Misu „De Angelis“. U sv. Misi sudjelovali su i vjernici ove crkve. Misa se slavila na hrvatskom, slovenskom i latinskom jeziku. Fra Miljenko je u homiliji protumačio riječ Božju od Mise blagdana sv. Marka.

Poslije Mise bio je ručak u konobi „Krešimir IV.“, čiji su prostori sastavni dio samostana sv. Frane. Tu se našlo svega blaga Božjega. Nakon što su braća okrijepila tijelo, neki od njih su se uputili prema Zagrebu, a neki opet u razgledavanje glasovite šibenske katedrale sv. Jakova.

Braći šibenskog samostana sv. Frane, a posebno fra Nikoli Roščiću, v. d. gvardijana, zahvaljujemo na vrlo lijepom dočeku i gostoprimstvu! Fra Milan Kos, provincijal Slovenske provincije, najavio je da će idući susret/srečanje dviju provincija biti u njihovom novom samostanu sv. Maksimilijana Kolbea u Ljubljani.

Galerija


{gallery}/vijesti/srecanje_sibenik_2012{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV