Proslava 50 godišnjice Veritasa

DSC_7223

Veritas – glasnik svetoga Antuna Padovanskoga, jučer (24. travnja) je svečano proslavio pedesetu godišnjicu izlaženja, svečanom akademijom održanom u dvorani svetoga Franje u sklopu našega samostana franjevaca konventualaca na Svetome Duhu u Zagrebu. Akademiji je nazočio nadbiskup Nikola Eterović, tajnik Sinode biskupa, i mnogi drugi uvaženi gosti. Veritasu su za njegovu zlatnu obljetnicu čestitke uputili mnogi, među kojima svakako valja izdvojiti onu pape Benedikta XVI. te onu zagrebačkoga nadbiskupa Josipa Bozanića. Slavlje je nastavljeno svečanom svetom Misom u crkvi svetoga Antuna Padovanskoga, koju je predslavio nadbiskup Eterović.

U prigodnim je govorima, kao i u propovijedi, istaknuto kako je Veritas na neki način, u vremenima koja na ovim prostorima nisu bila sklona vjeri, bio preteča obnove katoličkoga tiska u Hrvatskoj te kako danas – i prema papinim riječima – treba biti sredstvom nove evangelizacije. Spomenuti su svi njegovi dosadašnji urednici (ukupno petorica), među kojima se posebno ističu fra Ivon Ćuk, koji je časopis i pokrenuo daleke 1962. godine, fra Ljudevit Maračić, sadašnji provincijal hrvatske provincije franjevaca konventualaca svetoga Jeronima, koji je časopis uređivao punih 26 godina te aktualni urednik fra Ivan Bradarić.

Dragome zlatnome slavljeniku, koji je za svoju veliku obljetnicu zasluženo dobio i tortu, želimo još puno godina uspješnoga izlaženja, na radost svih njegovih čitatelja koji izlazak svakog novog broja doživljavaju kao blagdan, kako je između ostaloga istaknuto u jednome od prigodnih govora.

 

Tekst: Aleksandra Marija Chwalowsky

Foto: Vlado Badrov

Galerija


{gallery}/vijesti/50_godina{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV