S Veritasom u Padovi 1200 hodočasnika

Glavna

Zahvalno hodočašće u Padovu u povodu pedesete obljetnice izlaženja časopisa Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga okupilo je više od 1200 vjernika iz cijele Hrvatske. Dolazak u svetište sv. Leopolda Mandića u ranim jutarnjim satima i prikupljanje hodočasnika označio je i početak hodočasničkoga dana. Uslijedilo je pravo hodočašćenje. Povorka hodočasnika pješice je prošla ulicama Padove do bazilike sv. Justine, a zatim i do bazilike sv. Antuna.

Glavni detalj slavlja je bila sveta misa u bazilici sv. Antuna koju je predslavio sisački biskup, Mons Vlado Košić. U koncelebraciji su bili provincijali: fra Ljudevit Maračić i fra Gianni Cappelletto, fra Enzo Poiana, rektor Bazilike, fra Nikola Šantek, ispovjednik za hrvatski jezik te naša subraća iz Hrvatske: fra Alojzije Litrić, fra Augustin Kordić, fra Josip Blažević, fra Josip Priselac, fra Martin Jaković, fra Maksimilijan Herceg, fra Ivan Radeljak, fra Zdravko Tuba, fra Ivan Poleto, fra Igor Horvat, fra Matija Antun Mandić, fra Zlatko Vlahek, fra Željko Klarić, fra Josip Petonjić, fra Nikola Degač, fra Vladimir Vidović, fra Marko Jurić, fra Filip Pušić, fra Josip Ivanović i fra Milan Gelo, postulanti i sjemeništarci. Na hodočašću i u koncelebraciji svete mise bili su i: vlč. Vlahomir Pruha iz Siska, fra Matija Koren iz Bjelovara; franjevci iz okolice Imotskoga fra Mladen Prolić i fra Nikica Ajdučić; vlč. Anđelko Katanec iz Zagreba, vlč. Dario Čović iz Splita te jedan hrvatski svećenik koji je na studiju u Veneciji.

Biskupa, sve svećenike i vjernike hodočasnike pozdravio je na početku slavlja fra Ivan Bradarić, urednik Veritasa, organizator i voditelj hodočašća.

Fra Ivan je zatim pozdravio i sve pristigle hodočasnike: «Najviše vas je došlo iz Zagreba, čak u deset buseva i teško mi je spominjati župe iz kojih ste sve došli, jer su među vama vjernici ne samo iz zagrebačkih župa, nego i šire. Tu je golema grupa hodočasnika iz Vinkovaca i Vukovara, također iz više župa te iz Rokovaca. Pozdravljam i hodočasnike iz Imotskoga, odnosno Runovića i Podbablja; hodočasnike iz Novog Marofa i Mađareva; iz Splita, Siska, Bjelovara, Požege, Đakova, Garešnice, Zaprešića, Velike Gorice, Kutine… Nisam zaboravio, nego namjerno izdvajam vjernike hodočasnike iz Cresa koje s Padovom posebno povezuje sluga Božji Placido Cortese, Cresanin, koji je dugi vijek redovničkoga života proveo ovdje pri Bazilici sv. Antuna i umro mučeničkom smrću u Trstu, u studenome 1944. godine, kao žrtva ljubavi i šutnje. Vjerujem da ćete vi, dragi Cresani, a i svi mi danas moliti, da Crkva što prije prepozna njegove kreposti i proglasi ga blaženim.»

Na hodočašću su sudjelovali svi članovi uredničkoga vijeća Veritasa te veći broj suradnika i novinara, djelatnici tiskare Denona predvođeni svojim direktorom g. Markom Denona, grupa djelatnika domova za starije i nemoćne osobe sv. Maksimilijan Kolbe i sv. Josip iz Zagreba. Pjevanje na svetoj misi, ali i na drugim mjestima predvodio je zbor «Tomislav Talan» župe sv. Antuna Padovanskoga iz Zagreba.

„Danas smo hodočasnici iz svih hrvatskih krajeva ovdje u bazilici sv. Antuna u Padovi. Želimo zahvaliti sv. Antunu Padovanskome na 50 godina izlaženja Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga u Hrvatskoj. No, želimo tom velikom svecu Katoličke Crkve preporučiti sve svoje osobne i narodne potrebe“, rekao je u propovijedi sisački biskup Vlado Košić. Govoreći, pak, o sv. Antunu, nazvao ga je najvećim propovjednikom nakon sv. Pavla. Sv. Antun, osobito revan u čitanju i studiranju Svetog pisma, ostaje posebno prepoznatljiv kao navjestitelj Božje Riječi. Njegova je poruka: „U Svetom pismu trebamo pronalaziti motive i za molitvu i za svakodnevni kršćanski život. Iz molitve je proizašlo Antunovo propovijedanje, koje pak prati svjedočanstvo života“, naglasio je mons. Košić i podsjetio kako je sv. Antun upravo zbog toga bio uspješan u svome poslanju: „Postao je obraćenik mnogih heretika. Zbog uvjerljive riječi nazvali su ga ‘maljem’ heretika, što danas ne zvuči privlačno. No, time se zapravo kaže da je vrlo uvjerljivo razoružavao zablude i otklanjao sumnje onih koji u Krista nisu vjerovali ili su vjerovali krivo.“ I danas se pitamo što je istina? „Često slušamo mnoge poluistine i mnoge riječi koje se pretvaraju istinom, ali što je prava istina? Je li je to mišljenje nekolicine ljudi, je li to suprotstavljanje u različitim sukobima, dok ne dođe do nekog rješenja u različitim stavovima koje bi bilo zajedničko svima, ili što bi bilo najprihvatljivije za ovu ili onu skupinu? Je li istina ono što privremeno golica našu radoznalost i zadovoljava našu čežnju za senzacijom?“, rekao je mons. Košić i istaknuo kako je „Isus Krist objavio istinu o Bogu i čovjeku, a mi smo pozvani zagledati se u tu Istinu.“ Poželio je svima dar mudrosti koja vodi do spoznaje Istine. U tom je kontekstu važna i molitva za domovinu: „Nekada nam se čini da luta, da ju narodni vođe vode u propast, da se hoće izgubiti, da ne znaju ni mi sami kamo to idemo i što se s nama događa? Što je naš cilj? Molimo da naša domovina ne bude izgubljena, već da bude sretno mjesto života svih građana. Molimo za budućnost našega naroda i da, po zagovoru sv. Antuna, nikada ne bude gušena istina.“ „Veritas“ – ime glasnika sv. Antuna Padovanskog na hrvatskom jeziku znači Istinu. A kao što se događa s istinom, tako se bilo i s Glasnikom. Tijekom povijesti bio je zabranjivan upravo zbog istine, „no, ponovno je uskrsnuo, borio se za svoje mjesto u našoj domovini i bio je neprestano glas Istine“, istaknuo je mons. Košić i zaključio sa željom da i mi budemo navjestitelji i glas istine, „i to ne samo riječima, već i svojim životom.“ Misno slavlje u Bazilici završilo je zavjetnim ophodom oko svečeva groba.

Nakon slavlja svete mise rektor bazilike je za sve koncelebrante i asistenciju priredio svečani ručak u samostanskom blagovalištu. U znak sjećanja svim članovima hrvatskoga Definitorija padovanski provincijal je darovao bijelu štolu. Hodočašće je nastavljeno posjetom Camposampiera gdje je i završeno.

Nemoguće je opisati dojmove vjernika i njihove pohvale na savršen red, besprijekornu organizaciju, vrhunsku asistenciju naših klerika i raspoloženje koje je vladalo tijekom dana. Na koncu, sve su dodatno uljepšali slovenski i hrvatski carinici, koji su nam priredili brzi prolaz.

 

Tekst: Ivan Bradarić/Tanja Popec

Foto: Nikola Volarić

Galerija


{gallery}/vijesti/padova_50b{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV