Mlado lice franjevaštva u Europi

0003

Susret bogoslova i novaka franjevaca konventualaca Europe u Asizu

Od 10. do 14. travnja ove godine održao se susret bogoslova i novaka Reda franjevaca konventualaca koji okuplja preko 300 mladih odgajanika iz 14 europskih zemalja (Hrvatska, Njemačka, Engleska, Italija, Poljska, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Slovenija, Malta, Francuska, Španjolska, Turska i Libanon). Tema susreta bila je “Identitet franjevaca konventualaca u Europi: obrazovni izazov za mlade odgajanike”

Prvi dan, 10. travnja, održana je pozdravna liturgija koju je predslavio kustos Svetoga samostana, fra Giuseppe Piemontese, koji je u prigodnoj homiliji rekao: „Mi smo jedna obitelj, koja se sastoji od brojne braće što se vraćaju na obiteljski grob kako bi se obnovili i podsjetili na svoje korijene i izvore. U to ste uključeni i vi, mlada nada Crkve i našega Reda.“ Pozvao ih je, nadalje, ne samo otvoriti oči, već i proširiti pogled srca, kako bi shvatili značenje poticaja što im svojim naukom uvijek iznova upućuje serafski otac sveti Franjo. Nakon homilije uslijedilo je predstavljanje odgojnih kuća.

Drugi dan, 11. travnja, je započeo euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Jacek Ciupinski, generalni asistent za Istočnu Europu, po kojem su uslijedila svjedočanstva fra Arcadija Sichera, misionara u Uzbekistanu, i fra Alercija De Carvalhoa, člana Svetoga samostana u Asizu. Nakon ručka i pauze uslijedio je rad po tematskim grupama: kontemplacija, siromaštvo, bratstvo, malenost te poslanje, a cilj im je pomoći okupljenim novacima i post-novacima u shvaćanju dara bratskoga zajedništva te međusobnoga dijeljenja i prihvaćanja. Uslijedila je molitva Večernje u bazilici sv. Klare koju je predslavio fra Miljenko Hontić, generalni asistent za Središnju Europu. Prvi dan je završen glazbenim programom bogoslova iz Rumunjske.

Treći dan, 12. travnja, započeo je molitvom Jutarnje u Gornjoj bazilici sv. Franje koju je predslavo mons. Domenico Sorrentino, asiški biskup. U papinskoj dvorani Svetoga samostana fra Vincenzo Marcoli, tajnik Reda, svojom je duhovnom meditacijom uveo okupljene u smisao i važnost ovoga susreta i dana koji je pred njima. U 15 sati započelo je hodočašće od bazilike sv. Franje do Rivotorta, mjesta prve zajednice. Idući uz crkvicu sv. Damjana, generalni ministar fra Marco Tasca podijelio je okupljenima križić sv. Damjana koji podsjeća na početke Franjina obraćenja i djelovanja. Dan je završio mjuzikom „Psalam Povečerja“ u izvedbi poljskih bogoslova.

Četvrti dan, 13. travnja, započeo je u bazilici Marije od Anđela, u Porcijunkuli, svetom misom koju je predslavio mons. Francesco Nole, OFM Conv., biskup Tursija i Lagonegra, koji je u svojoj homiliji govorio o služenju u poslušnosti, poniznosti i ljubavi prema Bogu i braći. „Ljubav nas čini slobodnima,“ rekao je Nole pitajući kako služimo svojoj braći. Nakon mise uslijedila su svjedočanstva: fra Domenico Paoletti o franjevcima kao nositeljima kulture i graditeljima povijesti u Europi nekad i danas; fra Daniel Thevenet o iskustvu u Francuskoj; fra Piotr Kawa, misionar u Nairobiju. Dan je završio molitvenim bdijenjem u Donjoj bazilici te zajedničkim posjetom grobu sv. Franje. Bdijenje, koje je u sebi imalo i obred pranja nogu,  predslavio je fra Jerzy Norel, vikar Reda, koji je u uvodu svoje homilije rekao: „Svi mi još uvijek pred očima imamo liturgiju Velikoga četvrtka, s obredom pranja nogu. Obredni znak postaje za nas znakom našega duhovnog identiteta, koji objašnjava kako nasljedovati Isusa, kako utjeloviti naše zvanje manjega brata.“

Peti dan, 14. travnja, obilježen je zajedničkim hodočašćem na La Vernu, gdje je svečano euharistijsko slavlje predslavio fra Marco Tasca, generalni ministar Reda. Govoreći okupljenoj braći, fra Marco je istaknuo važnost otvorenosti u zajednicama, „važnost zaljubljenosti i očaranosti Kristom kojemu nije važno jesmo lijepi ili manje lijepi, uspješni ili ne, baš kao apostoli.“

Važno je istaknuti da su svi sudionici susreta, na poticaj mjesnoga biskupa mons. Domenica Sorrentina, predvođeni generalnim ministrom fra Marcom Tascom, potpisali zajedničku izjavu kojom, u ovim teškim vremenima neposluha Crkvi, ponovno izražavaju vjernost, poslušnost i potporu Svetoj Stolici, papi Benediktu XVI. i njegovim nasljednicima.

Na ovome susretu iz naše Provincije sudjelovali su fra Ljudevit Maračić, provincijalni ministar, fra Josip Blažević, odgojitelj klerika te svi klerici. U Asizu su im se pridružili fra Stjepan Brčina i fra Ivan Lotar.

 

Pogledajte filmić: http://www.youtube.com/watch?v=5GNS4MoXRGQ

Galerija


{gallery}/vijesti/mlado_lice{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV