Duhovne vježbe

11

U zagrebačkom samostanu Svetoga Duha šesnaestorica braće proteklih su dana od 19. do 24. veljače 2012. sudjelovala na duhovnim vježbama što ih je predvodio mons. dr. Mato Zovkić.

Duhovne vježbe su započele u nedjelju 19. veljače 2012. okupljanjem braće na večeri i uvodnim susretom s duhovnikom. Duhovnik je obrazložio kako će svoja izlaganja temeljiti na pripravi za nadolazeću godinu vjere što ju je najavio papa Benedikt XVI. povodom 50. obljetnice početka II. Vatikanskog sabora.

Sutradan u svojem prvom izlaganju duhovnik je progovorio o vjeri kojom se osobno oslanjamo na Boga kao na čvrstoj stijeni (fides qua), tumačeći to iskustvo kroz primjer starozavjetnog psalmiste u psalmina 46 i 75, te je podsjetio braću kako današnji ljudi trebaju njihovo osobno iskustvo vjere. Kao obrazac svete mise toga dana uzete su molitve na čast Majke Božje Prijestolje Mudrosti, a duhovnik je u homiliji na temelju Jakovljeve poslanice potaknuo na otkrivanje biblijske mudrosti koja je praktična i životna. Popodnevno predavanje je bilo usmjereno na tumačenje vjere Crkve u kojoj odgajamo krštenike (fides quae).

Treći dan je tema izlaganja bila Božji poziv vjernicima, a mons. dr. Zovkić ga je približio braći tumačeći prividno neuspjelo djelovanja proroka Jeremije i iskustvo sv. Pavla koji je otkrio da se Božja snaga očituje u našoj slabosti. U svetoj misi braća su molila za milost dobre smrti, razmatrajući o svojem prihvaćanju bolesti i smrti, da bi u popodnevnom izlaganju duhovnik je govorio o celibatu radi Kraljevstva Božjeg, tumačeći ga na primjeru Isusovog celibata radi Kraljevstva Božjeg, Pavlovog radi evangelizacije naroda i na kraju tumačeći svećenički celibat kao podršku vjernicima u braku.

Na Čistu srijedu započela je korizma, te je duhovnik u skladu s ovim svetim vremenom progovorio o temi primatelja i djelitelja sakramenta pomirenja. Kroz nekoliko biblijskih primjera, a posebno kroz Petrovo kajanje za nevjeru Isusu, ukazao je na duboku čovjekovu potrebu za primanjem vanjskog oblika odrješenja pred zajednicom. Potom je bila prilika za pojedinačnu ispovijed. Govoreći nadalje o korizmi duhovnik je podsjetio na starozavjetno poimanje obraćenja koje se očitovalo u Božjim pozivima po prorocima za povratkom naroda k njemu, te novozavjetno značenje koje više označava preslagivanje i promjenu u životu. Braća su se navečer priključili liturgiji Čiste srijede u župnoj crkvi sv. Antuna.

Slijedećeg dana duhovnik je progovorio o euharistiji, koja je i žrtva i gozba, kao središnjem događaju Crkve. Govoreći ukratko o izraelskoj Pashi, protumačio je i Isusov odnos prema Pashi, kao i prema svojoj posljednjoj večeri. U drugom predavanju duhovnik je promišljao o načinu kojim slaveći euharistiju izgrađujemo Crkvu. Tu se ponajviše zadržao na koncelebraciji, pastoralnim razgovorima s vjernicima i propovijedima. Poslije predavanja je bila prilika za posjet novootvorenoj numizmatičkoj i filatelističkoj zbirci fra Zvonimira Zlodija uz vodstvo samoga autora.

Zadnjeg dana duhovnih vježbi, u petak 24.2.2012. duhovnik je potaknuo braću na preispitivanje vlastitog shvaćanja i angažmana u pokretu ekumenizma i međureligijskog dijaloga. U homiliji je, tumačeći riječi proroka Izaije kojima je poticao na društvenu dimenziju pokore, braći posebno na srce stavio brigu za vlastiti hrvatski narod, što je temeljio na prorokovim riječima: „Ne krije se od onoga tko je tvoje krvi.“ (Iz 58,7)

U svojim homilijama duhovnik se redovito vraćao na tumačenje otajstva koje je opisano u zbornim molitvama mise, te je i braću poticao da ih češće meditiraju. Izlaganja su bila utemeljena na dokumentima II. Vatikanskog sabora, kao i na pojedinim točkama naših generalnih Ustanova.

 

Fra Ivan Penava

Galerija


{gallery}/vijesti/DV_02_2012{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV