Seminar za duhovne asistente

0011

U Kući susreta Tabor u Samoboru od 14. do 16. veljače 2012. održan je VI. nacionalni tečaj za duhovne asistente FSR-a i Frame na kojem je sudjelovalo 40-tak sudionika.

Tečaj je organiziran pod temom „Elementi komunikacije u asistenciji FSR-u i Frami“, a organizatori su bile Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži u Hrvatskoj, te nacionalni asistenti FSR-a i Frame u Bosni i Hercegovini, a tema.

Na početku susreta okupljena braća i sestre su izmolili Srednji čas, a potom je sudionike u rad uveo nacionalni duhovni asistent FSR-a fra Augustin Kordić, OFMConv. Zatim su okupljene pozdravili fra Željko Železnjak, OFM, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, fra Zvonimir Brusač, TOR, u ime nacionalnih duhovnih asistenata, fra Ivan Matić, u ime generalnih duhovnih asistenata i fra Josip Vlašić, nacionalni duhovni asistent Frame u Bosni i Hercegovini.

Među 40-tak sudionika bio je i fra Ljudevit Maračić, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, kao i druga braća naše provincije: fra Maksimilijan Herceg, fra Filip Musa, fra Zdravko Tuba, fra Igor Horvat i fra Ivan Penava, te naš slovenski brat fra Martin Gašparič.

U prvom predavanju fra Ivan Matić OFM predstavio je zaključke XIII. generalnog kapitula FSR-a koji je održan u Brazilu u listopadu prošle godine. Spomenuti Kapitul je istaknuo pet prioriteta svojega rada: formacija, komunikacija, Franjevačka mladež, prisutnost u svijetu, nacionalna bratstva u nastajanju.

Zatim je Ana Fruk, član Predsjedništva Međunarodnog vijeća FSR-a u ime Franjevačke mladeži predstavila dokument Međunarodnog vijeća Franjevačkog svjetovnog reda (MVOFS) „Smjernice za bratsku animaciju“. U ovom dokumentu su sabrane sve već postojeće odredbe o ulozi bratskog animatora i protumačene su kroz iskustvo mnogih članova FSR-a iz cijeloga svijeta koji su imali priliku biti u istovremenoj pripadnosti u FSR-u i Frami ili su imali iskustvo života u oba bratstva. Dokumentom je objašnjena važnost bratskog animatora te njegova suradnja s duhovnim asistentom.

Drugi dan Tečaja započeo je svetom misom koju je predvodio fra Josip Vlašić, OFM, a cijeli dan je bio rezerviran za temu „Elementi komunikacije u asistenciji FSR-u i Frami“ o kojoj je govorio fra Vlatko Badurina, TOR, magistar psihologije. Predavač je govorio o načinu praćenja osobe kroz razgovor. Stavio je naglasak na umijeće slušanja, empatiju i povratnu informaciju. Ova predavanja i vježbe pomoći će duhovnim asistentima da kvalitetnije vode pojedince i grupe u njihovom ljudskom i duhovnom rastu prema Bogu.

O temi “20 godina Franjevačke mladeži u nas – iskustvo evangelizacije mladih“ govorio je trećeg dana rada fra Ivan Matić, OFM generalni asistent Frame i FSR-a. Predavač je ukratko iznio dosadašnji rad s Framom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te ga protumačio u svjetlu nove evangelizacije kojom se želim mlade na novi način približiti Kristu. Ova tema je potaknula raspravu u koju su se uključili mnogi asistenti iznoseći svoja iskustva i probleme na koje su naišli u svojem radu.

Nakon završne rasprave s osvrtom na tečaj i iznesenim prijedlozima za slijedeći tečaj, braća i sestre su zahvalila Bogu na zajedničkom radu svetom misom koju je predvodio fra Ivan Matić.

fra Ivan Penava

Galerija


{gallery}/vijesti/tecaj_samobor{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV