Sjednica slovenskoga i hrvatskog definitorija

0008

U ponedjeljak, 6. veljače 2012., u novom mminoritskom samostanu sv. Petra Slovenske provincije sv. Jožefa, u Ljubljani, bila je zajednička sjednica definitorijâ Hrvatske i Slovenske provincije franjevaca konventualaca. Prošle godine zajednička sjednica održana je u Zagrebu. Tako, svake godine sjednica dvaju definitorija održava se naizmjenično u Hrvatskoj i Sloveniji.

Osim provincijalâ, fra Ljudevita Maračića, iz Hrvatske provincije, i fra Mila Kosa, iz Slovenske provincije, u radu sjednice sudjelovali su iz Slovenskog definitorija: fra Danilo Holc, fra Ernest Benko, fra Slavko Stermšek i fra Tomaž Majcen, a iz Hrvatskog definitorija: fra Josip Blažević, fra Ivan Radeljak, fra Ivan Bradarić i fra Augustin Kordić (fra Ilija Miškić nije mogao doći).

Prije održavanja sjednice fra Danilo Holc protumačio je gostima iz Hrvatske novi samostan (prije župna kuća) sv. Petra, u koji su došli iz Sostra u kolovozu 2011. godine. Vjernici su ih dobro prihvatili. Potom je fra Danilo protumačio župnu crkvu sv. Petra, koja je doista lijepa. Inače istoimena župa sv. Petra je „pražupa“ (prva župa) od koje je nastalo oko 50 drugih župa. Uz pastoriziranje ove župe braća ovog samostana djeluju i u pastoralu obližnje velike bolnice.

Provincijalni ministri predstavili su ukratko stanje u svojim provincijama. Razgovaralo se i pomlatku: postulantima, novacima i klericima; zatim o mirovinskom osiguranju, koje je u Slovenskoj provinciji vrlo dobro riješeno, a u Hrvatskoj nije riješeno nikako. Bilo je riječi o tradicionalnom susretu/srečanju dviju Provincija, koje će se ove godine održati u samostanu sv. Franje u šibeniku, 25. travnja. Potom se razgovaralo o proslavi 50. obljetnice nastanka lista „Veritas“ (Glasnika sv. Antuna Padovanskoga); svečana akademija bit će 17. travnja na Svetom Duhu u Zagrebu, a zahvalno veliko hodočašće u Padovu bit će 21. travnja. Pozvana su i slovenska braća da sudjeluju, barem na svečanoj akademiji. Bilo je riječi i o proslavi 800. obljetnice dolaska sv. Franje Asiškoga u naše krajeve, koje će biti u rujnu i listopadu: 21. i 22. rujna simpozij u Splitu (samostan sv. Franje) i u Zadru (samostan sv. Franje), te 8. listopada (Dan hrvatske neovisnosti) pučka proslava u Trogiru. Uz mnoge predavače (oko 20 predavanja) bit će jedan iz Slovenske minoritske provincije, fra Marijan Vogrin.

Poslije zajedničke sjednice definitorijâ uslijedile su zasebne sjednice definitorijâ dviju Provincija. Na njima se raspravljalo o stvarima koje su važne za njihove Provincije.

Uslijedio je odlazak na ručak u Prežganje, 20 km od Ljubljane. Ručak je organiziran kod jedne obitelji, koja se bavi seoskim turizmom. Putem do odredišta padao je snijeg. Inače župnik župe sv. Marijete u Prežganju je fra Janko Gašparič, član spomenutog samostana sv. Petra. Uz ovu on vodi još jednu župu, koja nije velika po broju vjernika. Poslije ručka braća su se uputila u župnu crkvu sv. Marijete u Prežganju, koja je na nadmorskoj visini od 600 m. Nakon pohoda ovoj crkvi i župnom uredu braća iz Hrvatske uputila su se u Zagreb.

Zahvaljujemo našoj slovenskoj braći na lijepom gostoprimstvu!

Galerija


{gallery}/vijesti/Slo_Cro_definitorij{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV