Svečani zavjeti u Hrvatskoj provinciji sv. Jeronima franjevaca konventualaca

DSC_9114

Dana 27. studenoga, na prvu nedjelju došašća, u zagrebačkoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga, pod svetom misom u 10.30 sati dvojica mladića, fra Željko Klarić i fra Josip Petonjić, položili su svoje svečane zavjete u Redu franjevaca konventualaca. Svetu misu je predslavio fra Ljudevit Maračić, provincijalni ministar, u zajedništvu s braćom iz Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca i svijeta. Svjedoci su bili fra Josip Blažević, vikar Provincije i magister klerika, i fra Ivan Bradarić, magister sjemeništaraca.

U prigodnoj homiliji, fra Ljudevit je rekao: „Prisustvujemo danas činu kada se dvojica naše mlađe braće definitivno opredjeljuju i odlučuju za uhodani i provjereni put evanđeoske svetosti i kršćanske savršenosti, u školi sv. Franje Asiškog: evanđeoske savjete poslušnosti, siromaštva i čistoće, živeći u bratstvu i zajedništvu. Nije to nimalo lak zadatak, nimalo lagana obveza. Bit će u životu trenutaka iskušenja, postavljanja pitanja, preispitivanja odluke, ali mi znamo, mi vjerujemo, da je ‘ludo Božje mudrije od onoga što nude ljudi, da je slabo Božje jače od onoga što posjeduju ljudi.’“

Po završetku misnoga slavlja, fra Željko i fra Josip zahvalili su svima koji su ih svojim molitvama pratili na njihovu putu, na poseban način svojim roditeljima, brojnoj braći i sestrama te Redu  i Provinciji kojoj su pristupili.

Svečano euharistijsko slavlje svojom asistencijom uljepšali su bogoslovi franjevaca konventualaca, a pjevanjem župni zbor „Tomislav Talan“.

Kao neposredna priprava za zavjete organizirano je i molitveno bdijenje u subotu, 26. studenoga, koje je predvodio fra Josip Blažević, a animirali su ga bogoslovi.

Fra Željko Klarić rođen je u Jajcu (BiH) 1986. godine. U sjemenište franjevaca konventualaca primljen je 2001. godine; svoje prve redovničke zavjete položio je u Cresu 2007. godine. Nakon dvije godine filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, nastavlja svoj studij teologije na Papinskom učilištu sv. Bonaventure „Seraphicum“, gdje je u lipnju 2011. godine i diplomirao.

Fra Josip Petonjić rođen je u Jajcu (BiH) 1987. godine. U sjemenište franjevaca konventualaca primljen je 2002. godine; svoje prve redovničke zavjete položio je u Cresu 2007. godine. Studira petu godinu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Galerija


{gallery}/vijesti/Zavjeti{/gallery}

© Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca | Dizajn: NiV